UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підозра Стерненку суперечить матеріальному праву – адвокат

За словами адвоката, сторона звинувачення планує клопотати про запобіжний захід активісту у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Підозра, про яку повідомили одеському активісту Сергію Стерненку, суперечить матеріальному праву, зазначив його адвокат Маси Найєм. Він навів кілька аргументів, пояснюючи таку заяву.

"Сергію Стерненку повідомили про підозру. Його підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України: вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині; ч. 2 ст 263 Кримінального кодексу України: незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами. Це суперечить нормам матеріального права", - написав Найєм у Facebook.

Він зазначив, що, відповідно до ч. 5 ст. 36 Кримінального кодексу України, застосування зброї або будь-яких інших засобів чи предметів для захисту від нападу озброєної особи або нападу групи осіб не є перевищенням меж необхідної оборони і не тягне кримінальної відповідальності.

"По-друге. Пункт 3 тієї ж ст. 36 КК говорить, що перевищенням меж необхідної оборони визнається умисне заподіяння посягаючому тяжкої шкоди, що явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту", - додав Найєм.

Він пояснив, що перевищення меж необхідної оборони тягне кримінальну відповідальність, якщо це:

- умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця;

- умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони або при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця.

"По-третє. Ніж, який був у Сергія, не є холодною зброєю згідно з численними висновками експертиз. Крім того, можна стверджувати, що Служба безпеки України своїм повідомлення фактично порушила презумпцію невинності Сергія, публічно звинувативши його", - написав Найєм.

Адвокат також повідомив про те, що їм вручили клопотання сторони обвинувачення про обрання Стерненку запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Найєм зазначив, що Європейський суд з прав людини прирівнює така міра до утримання під вартою.

"Судове засідання відбудеться в приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва. Дата і час ще невідомі", - додав адвокат.

Читайте також: Окупанти в Севастополі запровадять "підвищену готовність", але анонсують масові заходи

Нагадаємо, в СБУ стверджують, що справа Стерненка перейшла в політико-інформаційну площину. Після повідомлення активісту про підозру у спецслужбі розповіли свою версію подій під час нападу на Стерненка. При цьому, СБУ досі не оголосила в розшук одного з нападників Івана Кузнєцова, який виїхав з України за кордон.

У травні Стерненко вже приходив на допит в СБУ, під час якого його ознайомили з матеріалами справи про загибель одного з нападників на активіста Івана Кузнєцова. Також Стерненку повідомили про те, що у нього в цій справі статус потерпілого. Сам активіст припустив, що йому повинні були повідомити про підозру у навмисному вбивстві, і перешкодили планам активісти, які вийшли під стіни слідчого управління СБУ.

Пізніше СБУ викликала Стерненка на допит 9 червня. Однак, коли активіст прийшов туди в призначену дату, Служба безпеки відмовилася його прийняти. Як зазначив сам Стерненко, "прийшов і поцілував ручку". Вранці 11 червня, до нього додому прийшла поліція з постановою про примусовий привід в СБУ до слідчого для вручення повідомлення про підозру.

У травні 2018 року на Сергія Стерненка напали неподалік від його будинку двоє зловмисників. Під час зіткнення активіст отримав ножове поранення руки, а один з нападників – смертельне поранення в область живота. Стерененко стверджує, що завдав поранення нападникам ножем, який відібрав у них же. Під час нападу на Стерненка був убитий 25-річний Іван Кузнєцов. Другого нападника – 30-річного Олександра Ісайкула поліція відпустила в статуті свідка. Зазначимо, що цей напад на Стерненка був вже третім.

Докладніше читайте в матеріалах оглядача ZN.UA Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу" і "Підозра, що може підірвати Україну?"