UA / RU
Підтримати ZN.ua

Перехід на зимовий час: як підготувати дитину

Діти можуть гостру реагувати на переведення годинників.

27 жовтня о 4 ранку українці переведуть годинники на одну годину назад та перейдуть на зимовий час. Деякі люди почувають себе погано після переходу.

Читайте також: В Україні скасували перехід на літній час

Видання «РБК-Україна» розповіло, як підготувати дитину до цього складного періоду.

Як впливає переведення годинників на дітей

Перехід на зимовий або літній час має наслідки для здоров'я, і за словами вчених, у першу чергу ці наслідки стосуються порушення сну (недосипання) і проблем з серцево-судинною системою.

Одною з причин дослідники називають зміну світлового режиму, бо саме він впливає на природні ритми організму. Світло допомагає прокинутися організму зранку, підтримує гарний настрій, а ще світло впливає на виробіток гормону кортизолу, який модулює реакцію на стрес.

Підлітки під час переведення годинників страждають від хронічної нестачі сну, а у дітей молодшого та середнього віку фіксують симптоми порушення біологічного годинника:

«За підрахунками ВООЗ, у тих країнах, де є сезонне переведення годинників, близько 45% жителів страждають від безсоння. А звернення у швидку після переходу на інший час збільшується на 10-12%. Крім того, останні дослідження доводять, що діти страждають від зміни звичного режиму значно більше, ніж дорослі», – зазначив санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Варто також зазначити, що лікарі вважають, що зимовий час є більш прийнятним для організму людини, оскільки відповідає його біологічним ритмам. А ось переведення годинників на літній час може викликати значно більше проблем зі здоров'ям.

В середньому адаптація після переведення годинників триває від 1 до 3 тижнів і це залежить від стану здоров'я та індивідуальних особливостей організму.

Як підготувати дитину до переведення годинника

Для полегшення періоду адаптації після переходу на зимовий час, спеціалісти рекомендують починати підготовку за декілька тижнів.

Нагадаємо, що 2019 року Європейський парламент підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з квітня 2021 року.  Згідно з рішенням, тепер  кожна країна ЄС має сама вирішувати, за яким часом — зимовим чи літнім — їй краще жити. Однак більшість країн Європи і далі продовжують практику переведення годинників, тож влітку різниця з країнами ЄС буде не звичну одну годину, а дві.