UA / RU
Підтримати ZN.ua

Переговори про вступ України в ЄС можуть розпочатися цього року — Стефанішина

Вона закликала європейських лідерів та офіційних осіб "бути дуже обережними щодо негативних повідомлень". 

Кілька днів тому президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може вступити в ЄС протягом наступних двох років. А вже сьогодні віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що не бачить жодних перешкод для того, аби почати перемовини про наш вступ у 2023-му. 

Наша країна "дуже швидко" проводить свої політичні реформи, розповіла Стефанішина під час інтерв'ю Financial Times.

"Я наполегливо закликаю європейських лідерів та різних офіційних осіб бути дуже обережними щодо, скажімо, негативних повідомлень", — сказала віцепрем'єрка.

Журналісти на тлі амбітних прогнозів української влади про вступ нашої держави в Євросоюз протягом найближчих двох років поцікавилися, чи немає ризику розчарувати українців, якщо цього все ж не станеться. Стефанішина відповіла, що цей процес - це як "з'їсти слона", наголосивши, що все потрібно робити почергово. 

"Перша частина слона – початок переговорів про вступ, - зазначила вона. - Український народ на кожному кроці розумітиме, в чому складнощі, але на цьому етапі немає серйозних перешкод для початку переговорів про вступ". 

Читайте також: Саміт ЄС привітав досягнення України і закликав продовжувати реформи, необхідні для вступу у блок

Нагадаємо, що нещодавно прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна може стати членом ЄС вже протягом двох років. За його підрахунками, вже у 2023-му повинна стартувати попередня стадія перемовин. 

Та схоже, що в Європі не поділяють таких амбітних планів Києва. "Магічне мислення" - так аналітики The Economist називають заяву прем'єр-міністра Шмигаля. Але те, що наша країна так швидко отримає статус кандидата, теж мало хто очікував.

Про те, як експерти оцінюють виконання семи рекомендацій Єврокомісії для вступу нашої держави в ЄС, читайте в статті Маріанни Фахурдінової "Поступ, але не у всіх сферах: як Україна впроваджує єврореформи". 

Про те, чи готові у Києві звітувати про виконання цих рекомендацій, читайте в інтерв'ю редакторки ZN.UA Тетяни Силіної з віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.