UA / RU
Підтримати ZN.ua

Паралельна війна України з корупцією відкриє двері на Захід — Reuters

В Україні триває дві війни: з агресією РФ та з пострадянським корумпованим минулим.

Сторонньому спостерігачеві може здатися, що зараз не найкращий час для України подвоювати зусилля в боротьбі з корупцією, коли на міста падають ракети, а громадяни борються за своє життя. Тим не менш, антикорупційні органи відновили багаторічне розслідування схеми, яка, за їхніми словами, призвела до переплати споживачів електроенергії на суму понад мільярд доларів, а також справи, яка зайшла в глухий кут у 2020 році, про ймовірну крадіжку активів і коштів на суму понад 350 мільйонів доларів з контрольованої державою нафтової компанії. Про це пише Reuters.

Вони також розпочали нові дії, включаючи заочний арешт цього місяця колишнього керівника Нацбанку за підозрою в розкраданні п’яти мільйонів доларів. Він заперечує свою провину.

«Щотижня відбувається одна-дві великі події плюс сім-вісім менших, але все одно важливих», - сказав експерт з правових питань Вадим Валько, який стежить за роботою антикорупційних органів в Україні, що бореться за позбавлення від впливу олігархів і зміцнення своїх вразливих інститутів.

Ця діяльність відображає паралельну війну, яку Київ веде проти хабарництва на високому рівні, згідно з інтерв'ю Reuters із українськими антикорупційними спостерігачами і чиновниками. Ця боротьба вважається досить нагальною для уряду, щоб виділяти на неї ресурси навіть під час російського вторгнення.

Дійсно, антикорупційні органи майже щодня висвітлюють свою роботу у шквалі заяв та публікацій у соціальних мережах. Лише у листопаді вони відзвітували про початок розслідування 44 нових кримінальних справ, оголосили 17 підозр особам, які перебувають під слідством, та направили до суду шість обвинувальних актів.

У 2022 році прокурори подали щонайменше 109 обвинувальних актів у 42 справах, повідомили Reuters у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), додавши, що було винесено 25 вироків.

За словами осіб, з якими поспілкувалося Reuters, робота не може чекати, тому що приборкання ендемічної корупції є ключем до заспокоєння західних партнерів, які готуються надіслати десятки мільярдів доларів допомоги, необхідної для відновлення країни в найближчі роки.

Це також було б вирішальним, на їхню думку, для отримання статусу, який гарантує довгостроковий захист України від будь-якої майбутньої агресії: членство в Європейському союзі, який каже, що подолання хабарництва є обов'язковою умовою для початку переговорів про вступ до ЄС.

«Зараз для України надзвичайно важливо показати себе як передбачуваного партнера. Насправді в Україні йде одразу дві війни: відкрита з Росією, а інша - з пострадянським корумпованим минулим, яка відбувається всередині», - сказав перший заступник голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин, маючи на увазі західних донорів.

Зеленський «на борту»

Антикорупційний рух підтримує український президент Володимир Зеленський, який цього місяця пообіцяв, що Україна буде боротися з корупцією на високому рівні та російським вторгненням одночасно.

«Історія реформ триває. Вона триває навіть під час такої війни», - сказав Зеленський в одному зі своїх звернень.

Антикорупційні зусилля, які тривали після вторгнення РФ 24 лютого, активізувалися влітку під керівництвом нового директора САП, за словами експертів та посадовців.

Олександр Клименко обійняв цю посаду в липні після того, як Зеленський публічно закликав затвердити його призначення, оскільки комісія, яка обрала його більш ніж півроку тому, все ще формально не затверджувала це рішення.

«Без повноцінного керівника такої установи її повноцінне функціонування неможливе», - заявив тоді Зеленський.

За словами співрозмовників Reuters, Клименко надав адміністративний ресурс, щоб запустити деякі справи, які припадали пилом, а також взятися за нові.

Наприклад, наприкінці вересня САП оголосила, що Клименко відновив справу щодо схеми ймовірного завищення тарифів для споживачів електроенергії. Вона неодноразово відкривалася і закривалася протягом двох років через процесуальні помилки і недоліки, пояснювали представники САП.

Оголошуючи про відновлення роботи над цим питанням, офіс Клименка заявив, що матеріали справи були вивчені прокурорами недостатньо ретельно, і призначив нову групу для розслідування, яка включає щонайменше 15 підозрюваних, в основному нинішніх і колишніх чиновників.

Наприкінці жовтня представники антикорупційних сил заявили, що оголосили нові повідомлення про підозру у справі.

У справі про ймовірну змову з метою заволодіння понад 350 мільйонами доларів США у нафтової компанії прокурори на початку вересня повідомили вісьмом особам про підозру, яка очікувала на затвердження САП з початку 2020 року.

Нові антикорупційні справи включають розслідування, розпочате в жовтні, щодо колишнього начальника податкової служби, підозрюваного в отриманні «відкатів» на суму понад 20 мільйонів доларів. Reuters не вдалося зв'язатися з колишнім чиновником для отримання коментарів.

Представник САП заявив, що Клименко не готовий коментувати свою роботу. Відомство не коментує окремі справи і нещодавній сплеск активності, але заявило, що наразі працює над 693 справами спільно з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ).

Сполучені Штати, які постачають Україні зброю на мільярди доларів для боротьби з агресією Росії, підтримують одночасне прагнення Києва викорінити корупцію.

«Ми активно співпрацюємо з урядом України, щоб забезпечити підзвітність, навіть в умовах складного конфлікту», - заявив представник Державного департаменту США.

Існує перспектива надходження більшої кількості грошей, оскільки донори оцінюють масштаби своїх внесків в очікувану реконструкцію України, проект, який в значній мірі залежить від іноземної допомоги.

Глава Нацбанку Андрій Пишний заявив, що очікує 18 мільярдів євро (19 мільярдів доларів США) від ЄС і десять мільярдів доларів від Вашингтона наступного року тільки у вигляді термінової бюджетної допомоги.

Подолати хабарництво в країні, яке, на думку експертів, багато в чому має коріння у хаосі, що настав після розпаду Радянського Союзу, буде непросто.

Попри прогрес останніх років, Україна все ще посідає 122 місце з 180 країн в останньому Індексі сприйняття корупції Transparency International.

Директор українського представництва Transparency International Андрій Боровик привітав нинішню антикорупційну кампанію, але зазначив, що справжнім показником успіху буде кількість обвинувальних вироків та успіх держави у поверненні доходів, отриманих від корупції, а також у забезпеченні дотримання вимог щодо декларування майна.

«Нам потрібно буде побачити, яким буде кінцевий результат», - заявив він в інтерв'ю Reuters.

Ставки ще ніколи не були такими високими з того часу, як Київ розпочав кампанію по боротьбі з корупцією після того, як Революція 2014 року закріпила проєвропейський курс України.

І САП, і НАБУ були створені у 2015 році. САП здійснює нагляд за розслідуваннями, розпочатими НАБУ, та передає їх до антикорупційного суду, який розпочав свою роботу у 2019 році.

Разом вони складають ядро антикорупційної правоохоронної інфраструктури України - набір професійних підрозділів, працівники яких отримують порівняно високу заробітну плату.

Наприклад, прокурори САП заробляють щонайменше 2 500 доларів на місяць, що в шість разів більше, ніж середня заробітна плата в Україні. Ділова активність зростає: наразі відомство перебуває в процесі найму восьми нових прокурорів.

НАБУ також шукає нового директора, який, за словами ЄС, є ключовою посадою для боротьби з корупцією в Україні.

Народ спостерігає

За словами заступниці виконавчого директора Центру протидії корупції Олени Щербан, навіть в умовах війни ці відомства зараз працюють більш продуктивно, ніж у попередні роки.

«НАБУ та САП зараз працюють більш ефективно, ніж за останні два роки разом узяті», - сказала вона.

Антикорупційні органи у Києві усвідомлюють, що Захід спостерігає.

Громадська активістка, яка входить до складу конкурсної комісії САП Катерина Бутко, визнала, що боротьба з корупцією в Україні часто буває повільною. Вона додала, що іноземні донори мають чіткий стимул забезпечити її успіх, продовжуючи надавати сильні політичні вказівки.

«Робота наших антикорупційних інституцій є гарантією того, що західні гроші не будуть вкрадені», - пояснила Бутко.

Звичайні українці також спостерігатимуть за цим, оскільки нещодавні перемоги Києва на полі бою зміцнили надію на те, що країна зможе перемогти у війні та успішно відбудуватися.

Згідно з жовтневим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, щонайменше 88% населення країни вважають, що Україна стане процвітаючим членом ЄС протягом десяти років.

Мешканка Києва Катерина, яка відвідувала столичну ялинку з подругою, сказала, що забезпечення військової перемоги є головним пріоритетом для України. Але 27-річна дівчина, яка не назвала свого прізвища, зазначила, що також важливо створити справедливе суспільство, в якому можна жити, в якому буде чітко усвідомлюватися те, що ніхто не стоїть вище закону.

«У нас поки що немає такого розуміння», - зазначила вона.

Читайте також: Виявлена корупційна схема в Одесі є наймасштабнішою в Україні — головний детектив НАБУ Калужинський

Про те, чому навіть війна не вилікувала Україну від корупції, про старі кейси та нові справи проти корупціонерів, про відносини з іншими силовиками та фактор Банкової читайте в інтерв’ю керівника головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинського «У нас люди, які підозрюються чи обвинувачуються в корупції, — рукопожатні. Їх підвищують по службі, у них беруть інтерв’ю та запрошують на заходи», яке він дав вперше за час своєї багаторічної кар’єри у НАБУ.