UA / RU
Підтримати ZN.ua

Останньою краплею для Громадської ради доброчесності стала амністія суддів Майдану

У Громадській раді доброчесності не втрачають надії на очищення судів від недоброчесних суддів.

Громадська рада доброчесності припинила свою участь у кваліфікаційному оцінюванні суддів після того, як Вища кваліфікаційна комісія суддів фактично амністувала суддів Майдану, пише в своїй статті для DT.UA Галина Чижик, координатор Громадської ради доброчесності.

"У положенні про проведення оцінювання з'явилася норма, в якій зафіксовано: ВККС буде ігнорувати всі висновки ГРД про свавільні судові рішення, якщо суддів не притянгнули за такі рішення до відповідальності. А 85% суддів Майдану, як відомо, досі до відповідальності не притягнуті. І ВККС дала їм зелене світло на кваліфікаційному оцінюванні", - наголошується в матеріалі.

Координатор Громадської ради доброчесності нагадала, що 20 лютого, в річницю розстрілів на Майдані, родичі героїв Небесної Сотні прийшли до ВККС з вимогою скасувати амністію суддям, які ухвалювали свавільні рішення проти учасників протестів. Пройшов місяць, звернення сімей, як і звернення ГРД, ВККС просто ігнорувала.

Чижик також повідомила, що ВККС налагодила конвеєр, що не має нічого спільного з ретельної суддівської перевіркою. "Порівняння: у минулому році співбесіди з 380 кандидатами у Верховний суд тривали з квітня по липень, у цьому ж році за такий же період ВККС планує перевірити 2800 суддів, і ще 3000 - до кінця року. У перший день співбесіди з суддями тривали по три–шість хвилин", - розповіла вона.

"Громадська рада доброчесності вийшла з процесу кваліфікаційного оцінювання не тому, що "вони погані, а ми хороші". Єдина мета - зупинити цей конвеєр і домогтися проведення процедури належним чином - в реальні терміни, на підставі спільно вироблених правил за прозорою процедурою. Тому що іншого шансу очистити суди від недоброчесних суддів у нас не буде. ГРД озвучила п'ять чітких вимог і готова сісти за стіл переговорів", - сказала координатор Громадської ради доброчесності.

Докладніше читайте у матеріалі Галини Чижик "ВККС проти ОСД: що відбувається за лаштунками судової реформи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".