UA / RU
Підтримати ZN.ua

Окупанти Криму блокують використання української і кримськотатарської мов

На півострові не залишилося жодної школи без викладання російською.

Окупаційна влада Криму ігнорує рішення та заклики міжнародних організацій щодо дотримання прав людини, зокрема права вільно розмовляти рідною мовою. Використання української та кримськотатарської мов на окупованому півострові фактично заблоковано.

«Окупаційна «влада» Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така ж ситуація з кримськотатарською мовою», - наголосили у Представництві президента України у АР Крим.

Формально окупаційні адміністрації визнають кримськотатарську однією з офіційних мов, однак реальних можливостей використання мови та її розвитку в Криму немає.

«Ми впевнені що настане день, коли над Кримом знову майорітиме український прапор і говорити, слухати і дивитись українською, кримськотатарськими та іншими мовами знову буде можливо, без заборон та загроз життю», - підсумували держслужбовці.

Читайте також: В Україні розробили концепцію популяризації кримськотатарської мови - Мінреінтеграціі

За даними окупаційної влади, на півострові працюють 15 шкіл із кримськотатарською мовою навчання та 1 школа – з українською мовою; у 27 школах є 126 класів із кримськотатарською мовою навчання, у п'яти - вісім класів з українською.

У 2018-2019 році частково кримськотатарською мовою навчались понад шість тисяч школярів (3,1%), частково українською – 249 (0,2%).

Правозахисники «Кримської правозахисної групи» перевірили цю інформацію і з’ясували, що вона не відповідає дійсності. Нині на окупованому півострові не залишилося жодної школи, де викладання усіх предметів було б виключно українською чи кримськотатарською мовами.

Генеральна Асамблея ООН неодноразово ухвалювала резолюції, котрі містили заклик до країни-окупанта забезпечити дотримання прав людини на анексованому українському півострові. Зокрема, права на освіту рідною мовою.