UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обережно, ботулізм: українців закликали не їсти рибу невідомого походження

Роз'яснення дали фахівці Держпродспоживслужби.

Через підрив російськими окупантами дамби Каховської ГЕС, спостерігається загибель риби у великих обсягах у постраждалих регіонах. Споживання та переробка такої риби може спричинити виникнення харчових отруєнь. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У відомстві закликали українців найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, вʼяленої або сушеної, не тільки в Херсонській області, а і в інших постраждалих регіонах.

Читайте також: Гострі кишкові інфекції: як уникнути зараження у зоні підтоплення

«Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден зі способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудників інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини», – йдеться у повідомлення.

Щоб убезпечити себе, слід дотримуватися таких рекомендацій:

У випадку виникнення симптомів захворювання, потрібно терміново звернутися до лікаря.

Раніше у Міністерстві охорони здоров'я попередили, що на дні Каховського водосховища можуть бути небезпечні речовини та закликали громадян не вживати риби та воду з криниць.