UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нещеплених від коронавірусу українців відсторонятимуть від роботи: список професій

У боротьбі за здоров'я нації влада перейшла від «пряників» до «батогів».

Відсьогодні в Україні починають діяти нові обмеження для нещеплених від коронавірусу: представників професій, які включені до списку для обов'язкової вакцинації, відсторонюватимуть від роботи.

Продовжувати працювати зможуть як щеплені однією дозою, так і повністю імунізовані (дві дози). Винятки передбачені лише для тих, хто не може вакцинуватись за медичними показами та має відповідну довідку (документ можна отримати у сімейного лікаря). Враховуються як тимчасові, так і постійні протипокази.

Кого можуть відсторонити від роботи:

Для цього керівник установи, організації чи навчального закладу видає внутрішній наказ/розпорядження, яким відсторонює нещеплених працівників до закінчення карантину без збереження зарплати.

У МОЗ наголосили: нещепленого працівника повинні відсторонити, але не можуть звільнити – звільнення за відмову вакцинуватись є незаконним.

Також у міністерстві планують розширити список професій для обов'язкової вакцинації. До нього хочуть включити працівників:

Центральний комітет Профспілки працівників освіти і науки України звернувся до уряду та профільних міністерств із закликом врегулювання проблеми, пов’язані із відстороненням вчителів.

«Відсторонення від роботи вже з 8 листопада може спричинити непередбачувані ситуації, які призведуть до порушення вимог щодо створення необхідних умов для перебігу освітнього процесу, неможливості обслуговування котелень, харчоблоків, охорони будівель, унеможливлення заміни відсутніх педагогів тощо», - наголошують у комітеті.

У комітеті також нагадали, що стаття 32 КЗпП України передбачає повідомлення працівників про зміну істотних умов праці не пізніше ніж за два місяці. Водночас наказ МОЗ набрав сили за місяць від дня опублікування.

Аби запобігти колапсу, у комітеті вважають за потрібне терміново внести зміни до наказу МОЗ № 2153 та до пункту 41-6 постанови Кабміну № 1236 щодо перенесення термінів їх реалізації не раніше 8 грудня.

Читайте також: Директор київської школи просить ОАСК скасувати обов’язкову вакцинацію вчителів

У спробах купувати нову хвилю епідемії, МОЗ перейшло до агресивніших форм комунікації із населенням – від обмежень у «червоних зонах» для людей без сертифікатів про вакцинацію до складання списку професій для обов'язкової вакцинації.

Чи достатньо цього, щоб упоратися з третьою хвилею COVID-19? Читайте у статтях Алли Котляр «Вакцинальна кампанія: як владі завоювати довіру людей» та Оксани Онищенко «Обов'язкова вакцинація вчителів. Три питання, на які немає відповіді» у DT.UA.