UA / RU
Підтримати ZN.ua

Неінфекційні захворювання є причиною понад 80% смертей в Україні

У День турботи про рідних українців заохочують піклуватися про близьких під час пандемії COVID-19.

Неінфекційні захворювання є причиною 84% смертей в Україні. Такі захворювання та смертність через них у найближчі десятиліття зростатиме, якщо вже сьогодні не взяти під контроль фактори ризику їх виникнення, зазначили в українсько-швейцарському проєкті «Діємо для здоров’я». У День турботи про рідних, заснований проєктом, українців заохотили піклуватися про найближчих людей під час пандемії коронавірусу.

Так, люди з неінфекційними захворюваннями є більш уразливими до коронавірусу. Крім того, вони мають вищий ризик померти від ускладнень. Зокрема, в Україні понад 75 % смертей від ускладнень, спричинених коронавірусом, фіксують серед людей старших 60 років.

За результатами дослідження GRADUS у рамках кампанії «365 днів турботи», 72% людей старшого віку сприймають турботу, як зустрічі зі своїми рідними, стільки ж – як спілкування з ними. Водночас для 54% таких українців турбота – це поради про здоров’я.  При цьому 48 % опитаних віком 25–45 років хочуть більше піклуватися про своїх рідних, аніж зараз. Однак 70% з них не вистачає для цього грошей, а ще 40% – часу.

Вказано, що кампанія «365 днів турботи» – це прості та дієві поради на кожен день, які допоможуть спростити турботу про рідних. Ці поради можна знайти у соціальних мережах проєкту та Центру громадського здоров’я МОЗ України, а також на сайті кампанії.

В рамах кампанії для того, аби підтримати своїх рідних, 4 червня з 11:00 до 19:00 у Парку імені Тараса Шевченка в Києві можна безкоштовно зробити унікальну листівку для своїх рідних із турботливою порадою про здоров’я та відправити її у будь-який куточок України.

«Центр громадського здоров’я МОЗ України — партнер у реалізації кампанії «365 днів турботи». Ми прагнемо показати, що піклуватися про наших батьків, дідусів та бабусь і покращувати їхній стан здоров’я — просто. Як залишатися активними, правильно харчуватися, турбуватися про усі аспекти здоров’я, як фізичного, так і психічного, запобігати неінфекційним захворюванням та вберегтися від COVID-19 — про все це ми щодня публікуємо у соціальних мережах», - зазначив заступник гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

За його словами, кампанія є важливою для досягнення цілей із вакцинації проти коронавірусу, адже вона фокусується на людях старшого віку та людях з неінфекційними захворюваннями, які є пріоритетними групами для щеплення.

«Для Міністерства охорони здоров’я України надзвичайно важливо, що у нашій країні активно працюють такі проєкти як «Діємо для здоров’я». Ми плануємо збільшити кількість профілактичних програм щодо запобігання неінфекційних хвороб, зокрема, це стосується серцево-судинних хвороб, онкологічних тощо. У 2018 році був прийнятий Національний план заходів із протидії неінфекційним захворюванням, який передбачає досягнення конкретних цілей. Однією із них є зниження на 1/3 ризику передчасної смертності від серцево-судинних захворювань, раку, діабету, хронічних респіраторних захворювань та інших НІЗ до 2030 року», — зазначила державна експертка Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності українського МОЗ Марта Мельник.

Водночас керівник самого проєкту доктор Джума Худоназаров зазначив, що ціль «Діємо для здоров’я» полягає у тому, аби зменшити передчасну смертність, захворюваність та інвалідності від таких неінфекційних захворювань, як серцево-судинні захворювання та діабет. За його словами, в Україні смертність від серцево-судинних захворювань є однією з найвищих у Європі.

«Майже 35 % чоловіків, які помирають від НІЗ, не досягають 60 років. Проєкт працює за трьома напрямами, які пов’язані із політиками та послугами у сфері охорони здоров’я і взаємодії із населенням для зміни поведінки. Ми винесли проблему НІЗ за межі сектору охорони здоров’я: в основі у нас знаходиться профілактика НІЗ, але із залученням освітніх, соціальних, академічних інституцій, центрів громадського здоров’я, а також роботою із територіальними громадами», - зазначив Худоназаров.

Своєю чергою заступниця директорки Швейцарського бюро співробітництва в Україні Пріска Депнерінг заявив, що в рамках швейцарської програми співпраці з Україною до 2023 року планується покращити управління у сфері охорони здоров’я. Також у планах забезпечувати якісні та доступні медичні послуги, підвищувати медичну грамотність.

«Неінфекційні захворювання загрожують стійкості та погіршують сталий розвиток України. Тому Швейцарська агенція розвитку та співробітництва (SDC) підтримала проєкт «Діємо для здоров’я», щоб українці мали сталий доступ до якісних послуг із профілактики та контролю НІЗ на первинній ланці надання медичної допомоги та змінювали свій спосіб життя на більш здоровий», - зазначила Депнерінг.

Читайте також: Розуміння походження COVID-19 допоможе уникнути нової пандемії — FT

Нагадаємо, напередодні в Україну доставили  705 тисяч доз вакцини AstraZeneka в рамках міжнародної ініціативи COVAX. Цю партію вакцин використовують для повторного щеплення тих, хто отримав першу дозу вакцини CoviShield/AstraZeneca.

Це вже четверта партія вакцин, доставлених в Україну за програмою COVAX. Попередню партію вакцини Pfizer в кількості 117 тис. доз привезли з Бельгії 26 травня.

Водночас прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів про те, скільки доз вакцин проти коронавірусу Україна має отримати від різних виробників.