UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацплан вакцинації від COVID-19 за квітень недовиконаний в 4 рази — KSE

Очікується, що невикористану вакцину розподілять протягом наступних місяців.

Національний план вакцинації від COVID-19 за квітень 2021 року недовиконано в чотири рази, повідомив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганіченко в ході прес-брифінгу в Києві в четвер, 6 травня, пише "Інтерфакс-Україна".

"Нацплан передбачав проведення в квітні понад 2,5 млн вакцинацій, проте в Україні ввели менше 800 тис. доз вакцини. При цьому планові поставки вакцин виконані в повному обсязі", - заявив він.

Ганіченко сказав, що згідно з планом передбачалася поставка вакцин вдвічі менше, ніж запланована кількість щеплень.

"Така тенденція зберігається до кінця року. В Нацплані передбачені поставки 22 млн доз вакцин, при цьому до кінця року планується ввести 48 млн доз вакцин", - сказав він, додавши, що в план поки не внесені 20 млн доз вакцини Pfizer, які законтрактувала країна.

Відзначається, що в KSE очікують, що недовиконані в квітні обсяги вакцинації розподілять між наступними місяцями.

Читайте також: МОЗ скасував вакцинацію публічних осіб позачергово

Нагадаємо, що під час селекторної наради з членами уряду 5 травня, президент України Володимир Зеленський заявив, що до Дня Незалежності більшість громадян України мають отримати щеплення проти коронавірусу.

Починаючи з травня уряд планує забезпечувати вакцинацію понад 5,6 млн осіб щомісяця. До кінця року планується прищепити від коронавірусу SARS-CoV-2 більшу частину дорослого населення для формувань колективного імунітету. Такі цілі задекларовані в Національному плані вакцинації, який Кабінет міністрів затвердив 12 квітня. У розпорядженні №340, опублікованому 21 квітня, йдеться, що до кінця місяця повинні були вакцинувати 2,66 млн осіб. План передбачав використання 21,913 млн доз вакцин:

За даними ZN.UA, термін придатності вакцини Covishield закінчується 23 червня, і Україна може не встигнути використати всі дози, враховуючи нинішні темпи вакцинації.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснював низькі темпи небажанням українців робити щеплення після недавно перенесеного ковіду або на тлі хронічних захворювань.

У своїй статті для ZN.UA Алла Котляр писала про те, що Україна мала отримати вакцину раніше, ніж це сталося. За даними джерела в Міністерстві охорони здоров'я, два контракти на вакцину загальним обсягом в 12 млн доз (2 млн - по 5,5 дол., Очевидно, CoviShield і 10 млн доз - по 9 дол., можливо, Novavax) були підписані ще в грудні минулого року, коли в Індії побував заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко. За умовами першого контракту, Україна повинна була внести передоплату. Але не внесла. Поставка зривалася. Господар заводу взагалі не хотів відвантажувати вакцину Ураїні. До вмовлянь довелося підключиться послу Індії в Україні та індійському земляцтву. Детальніше читайте в статті Алли Котляр «Золота гора» від Мінздоров’я».