UA / RU
Підтримати ZN.ua

На фейковій виборчій дільниці в Сумській області проголосувало майже 400 осіб

У бюлетенях на фейковій ділянці було зазначено тільки по одній кандидатурі.

На фіктивній виборчій дільниці в селі Соснівка Конотопського району Сумської області встигли "проголосували" 379 чоловік.

Це означає, що організатори незаконної виборчої дільниці перешкоджали реалізації виборчого права жителів цього населеного пункту, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора на сторінці в Facebook.

У Генпрокуратурі також зазначили, що в незаконних бюлетенях, якими пропонували обрати голову сільської ради Соснівки та депутата Соснівської сільської ради, було зазначено тільки по одній кандидатурі.

Фото з Facebook

У день місцевих виборів 25 жовтня під час місцевих виборів в Соснівці виявили самопроголошений дільничний виборчком, який організував свої вибори паралельно з офіційною комісією. При цьому виборців на дільницю заманювали музикою.

Поліція вже повідомила про підозру голові самопроголошеної дільничої виборчої комісії в селі Соснівка Сумської області.

26 жовтня правоохоронці оголосили голові фіктивної дільничної виборчої комісії про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.157 та ч.1 ст.353 КК України (перешкоджання здійсненню виборчого права, вчинене за попередньою змовою групою осіб, і самовільне присвоєння владних повноважень).

Читайте також: За день голосування поліцейські відкрили 159 кримінальних проваджень

За інформацією поліції, частина місцевих жителів не була згодна з приєднанням їх села до Поповської ОТГ. Жителі вирішили самостійно організувати голосування за депутатів і голову Сосновського сільради: для цього вони власними силами надрукували бюлетені та запрошення на вибори, а приміщення під дільницю надав місцевий підприємець.

Фото з Facebook

Як реквізити "фейкової" дільниці організатори вказали номер офіційної ДВК - 590 211 і адреса фіктивної дільниці, в той час як справжня ДВК працювала за іншою адресою.

Нагадаємо, представники ОПОРИ зафіксували порушення процедури підрахунку голосів членами ДВК на 10,23% ділянках.

На 89,77% дільницях порушень не зафіксовано. При цьому на місцевих виборах у 2015 році було всього 2,2% порушень на виборчих дільницях. А в 2019 році, на позачергових парламентських виборах, порушень було 3%. В "Опорі" зростання кількості порушень пов'язують із застосуванням нової виборчої системи.

Раніше ZN.UA писало, що 25 жовтня фокус уваги суспільства зрежисовано змістився з місцевих виборів на президентське опитування. Хто його проводить? Про що будуть питати? Які це матиме наслідки? Взагалі, це законно/конституційно? Детальніше в матеріалі "Vox populi non penis canina est".