UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС закликало Польшу припинити переслідування голови Українського товариства

Переслідування Григорія Купріяновича ініціював польський воєвода згідно із законом про Інститут національної пам'яті.

Міністерство закордонних справ України закликало Польщу припинити кримінальне переслідування історика та голови Українського товариства у місті Люблін Григорія Купріяновича, щодо заяв якого прокуратура у Польщі розпочала слідство. Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар на своїй сторінці у Twitter.

"Під час зустрічі з Послом Польщі в Україні Яном Пєкло і колегами обговорили шляхи вирішення актуальних питань відносин. Закликав припинити кримінальне переслідування історика Г.Купріяновича, голови Українського товариства в Любліні", - написав Боднар.

Окружна прокуратура міста Замостя Люблінського воєводства розпочала розслідування щодо висловлювань Купріяновича, зроблених під час заходів із вшанування українців, загиблих у польському місті Сагрінь під час Другої Світової війни, які відбулися 8 липня. Згідно із Кримінальним кодексом Польщі, публічні образи польського народу або самої держави караються до трьох років позбавлення волі.

Раніше очільник Люблінського воєводства в Польщі Пшемислав Чарнек заявив про те, що ініціюватиме притягнення до кримінальної відповідальності Купріяновича. За словами Чарнека, він має відповідати за "злочин" згідно з новим польським законом про Інститут національної пам'яті. Чареник вважає, що порівнявши під час свого виступу події у Сагрині 1944 року з подіями на Волині в 1943 році Купріянович "зрівняв 130 тисяч жертв геноциду з кількома сотнями цивільних українців, котрі загинули в Сагрині 10 березня 1944 року".

Нагадаємо, 1 березня набув чинності закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, запроваджувалася кримінальна відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів" і звинувачення поляків у причетності до злочинів Третього рейху.

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі 57 голосами прийняв без поправок скандальний закон про Інститут національної пам'яті. 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон. Однак після цього він оскаржив деякі його положення в Конституційному суді.

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Шевченка "Польська війна з історією" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".