UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ звинуватив "Медзакупки" у зриві закупівлі лікарських препаратів, у ДП заяви відомства назвали необґрунтованими

Конфлікт між МОЗ та ДП "Медзакупівлі України" триває.

У Міністерстві охорони здоров'я України заявили, що наприкінці минулого року ДП «Медичні закупівлі України» зірвало закупівлі 108 з 483-х позицій лікарських препаратів та обладнання на суму 949,7 млн грн. У “Медзакупівлях” такі заяви МОЗ назвали "необґрунтованими та упередженими".

Як зазначила під час пресбрифінгу в четвер, 11 лютого, заступниця глави МОЗ Світлана Шаталова, гроші із зірваних закупівель  повернулись до загального фонду Держбюджету як не виконані у межах бюджетного року.

Однак у "Медзакупівлях" вважають, що подібні заяви з боку МОЗ свідчать про небажання керівництва відомства брати відповідальність за власну бездіяльність.

"Саме МОЗ протягом минулого року створило умови, що наразили на небезпеку зриву закупівель усього переліку номенклатури лікарських засобів та медичних виробів", - йдеться у заяві ДП

Повідомляється, що невдовзі має розпочатись зовнішній аудит закупівель 2020 року з боку Рахункової палати України. Об'єктами такої перевірки стануть і Міністерство, і ДП МЗУ. У "Медзакупівлях" сподіваються, що аудит у межах парламентського контролю дасть неупереджену оцінку закупівельного процесу минулого року. 

"У процесі закупівель робота ДП МЗУ - одна з ланок процесу. Ухвалення номенклатури, формування потреби, затвердження бюджетних показників та їх доведення, погодження технічних завдань та значних господарських зобов'язань - пряма відповідальність МОЗ України. Зволікання, нерозуміння процесів, саботаж, намагання виконувати невластиві функції, невміння працювати з даними та звітністю, на жаль, стали невід'ємною характеристикою роботи Міністерства в сфері закупівель у минулому році", - уточнили в ДП. 

Крім того, в "Медзакупівлях" наголосили, що необхідні документи, що дозволяють розпочати закупівлі, МОЗ надало із значною затримкою.

"За 13-ти напрямами ми отримали їх лише 4 червня, а по АРВ терапії (для пацієнтів з ВІЛ/СНІД) -  2 вересня. Нагадаємо, що закупівлі в минулому році ми мали розпочати ще в березні....Хотіли би нагадати, що ми ми досі очікуємо від Міністерства охорони здоров’я документи, що дозволяють розпочати закупівлі 2021", - резюмували в "Медзакупівлях". 

За словами керівника "Медзакупок" Арсена Жумаділова, відповідальність за замах на зрив 100% закупівельної номенклатури минулого року несе глава МОЗ Максим Степанов. Відповідну заяву він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"У минулому році Ви (Максим Степанов - ред.) зробили все, аби наші співгромадяни залишились без ліків взагалі. Лише фаховість та висока мотивація команди ДП зменшила цю цифру до 20%. Решту ми встигли закупити. Рекордно швидко, рекордно ефективно із нульовою корупційною складовою. За останнє я вже перепрошував", - написав він. 

У "Медзакупівлях" також нагадали, що в червні 2020 року Кабмін  ухвалив Постанову №478, відповідно до якої ДП МЗУ мало погоджувати з МОЗ усі технічні, якісні та інші характеристики товарів до закупівлі, й опублікували  звіт про весь перебіг закупівель у 2020 році. 

Читайте також: У Раді заявили, що Степанов хоче звільнити з посади голову «Медзакупівель»

Нагадаємо, компанія "Лекхім" попросила українську владу відстрочити поставки першої партії китайської вакцини проти COVID-19 в той же день, коли Національне антикорбюро відкрило справу про можливу закупівлю препарату за завищеною ціною. Так, в листі йдеться про те, що НАБУ розглянуло відповідне звернення з приводу "можливого здійснення посадовими особами Міністерства охорони здоров'я України закупівлі вакцини за завищеною ціною".

У грудні минулого року Україна уклала контракт з компанією Sinovac Biotech на поставку 1,9 млн доз вакцин проти коронавірусу. Пізніше народна депутатка з "Голосу" Олександра Устінова заявила про те, що Україна могла закупити вакцину проти коронавірусу в шість разів дешевше, до того ж ту, що закуповує Всесвітня організація охорони здоров'я. Однак, за її словами, через те, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ручному режимі зірвав постачання відповідної вакцини, Україна отримає китайську, яка не тільки дорожча, але й менш ефективна.

При цьому починаючи з весни 2020 року, Максим Степанов декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. За цей час до грудня минулого року забезпечити населення вакцинами змогли не тільки багаті Канада, США і країни ЄС. Договори на передзамовлення зробили, наприклад, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко. Україна ж, всупереч словам міністра, змогла за весь той час підписати договір лише з компанією Sinovac Biotech.

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте у статті редакторки розділу "Соціум" Алли Котляр "Антиділа".