UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ скасувало прохідні 150 балів ЗНО для вступу на медичні спеціальності – Лінчевський

Це загрожує суттєвим зниженням рівня знань серед студентів-медиків

Міністерство охорони здоров’я скасувало прохідний бар’єр у мінімум 150 балів на зовнішньому незалежному оцінюванні для вступників на медичні спеціальності. Про це у своєму Facebook повідомив колишній заступник міністра охорони здоров’я та відомий лікар Олександр Лінчевський.

За його словами, це ставить під загрозу рівень знань серед майбутніх студентів-медиків.

«На медицину відтепер беруть всіх. Ті ледацюги, які не спроможні отримати 150 балів на ЗНО? тепер стануть лікарями і лікуватимуть вас і ваших дітей. Так, вони складуть всі іспити, бо для отримання диплома тепер достатньо лише 50% правильних відповідей, так, вони зможуть купити оцінку, іспит, диплом, бо незалежний міжнародний іспит також скасований», – обурився колишній замміністра.

Читайте також: ДБР відкрило справу проти МОЗ через ексректорку медуніверситету ім. Богомольця — Супрун

За його словами, допуск на медичні спеціальності тих, хто не засвоїв навіть шкільної програми, – це крок назад для всієї медичної галузі.

«Отак руйнуються ті реформи, зміст яких ні офіс президента, ні уряд, ні профільне міністерство так і не змогли усвідомити. Осточортілий совок знову вертає “все як було”, бо “дуже багато поважних фахівців” вважають, що було краще», – написав Лінчевський.

Коментар редакторки відділу освіти і науки ZN.UA Оксани Онищенко:

ZN.UA не раз висвітлювало це питання у своїх публікаціях. Ще до війни йшла запекла боротьба за якість медичної освіти. Без якісної підготовки майбутніх лікарів про жодні реформи в медицині і про майбутнє кожного з нас говорити зайве. Здається, пандемія ковіду мала б показати всім наочно, наскільки важливі лікарі. Мало нам лікарських помилок, мало скандалів з фальсифікаціями результатів медичного ЗНО «Крок», де випускники не могли скласти тести і наймали замість себе когось іншого? Тепер ми хочемо довірити своє життя тим, хто на трієчку ледь-ледь склав шкільне ЗНО? Після цього рішення пропоную заборонити усім чиновникам лікуватися за кордоном. Нехай приходять до тих лікарів, яких тепер готуватимуть наші медичні університети.

Читайте також: Як вступати абітурієнтам з окупованих територій: покрокова інструкція

Нагадаємо, співзасновник Українського центру охорони здоров'я Павло Ковтонюк заявив, що зниження мінімального прохідного балу для абітурієнтів медичних університетів до 100 балів призведе до того, що через 7-10 років українців лікуватимуть вкрай некомпетентні лікарі. 

Про те, що прориву в медичній освіті найближчим часом не буде, ZN.UA писало ще раніше. Детальніше про проблеми в цій галузі - у статтях Оксани Онищенко "Шанс, який ми… проморгали" та "Ампутація неспроможних"