UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ про закупівлю російської вакцини від коронавірусу: «Неможливо»

Будь-які припущення щодо можливих переговорів про закупівлю російських вакцин не мають під собою ніяких підстав на законодавчому рівні

Міністерство охорони здоров'я України не має наміру закуповувати або отримувати російські вакцини проти коронавірусу. До того ж відомство не вело і не веде з цього приводу ніяких переговорів.

Як повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я, будь-які припущення щодо можливих переговорів про закупівлю російських вакцин не мають під собою ніяких підстав на законодавчому рівні.

"Ніяких заяв про державну реєстрацію російської вакцини Гам-КОВІД-Вак в установленому порядку не надходило. Крім того, за наявною інформацією, цей продукт також не проходив експертизу і реєстрацію в компетентних органах США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади або ЄС, що фактично унеможливлює його закупівлю і використання в Україні ", - підкреслили у відомстві.

Раніше народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Качура заявив про те, що   Україна буде змушена закупити вакцину від коронавірусу в Росії, якщо буде доведена її ефективність. Міністр Степанов також не виключав такої можливості.

Заяви депутата прозвучали в унісон з твердженнями голови політради «ОПЗЖ» Віктора Медведчука, який на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив про те, що прищепився російською вакциною від COVID-19. І попросив Росію продати її Україні.

Зараз Україна веде переговори про закупівлю з п'ятьма передовими розробниками вакцини від коронавірусу : Moderna, Sinovac, Johnson & Johnson, Pfizer, AstraZeneca; і китайським виробником вакцин. Крім того, Україна розраховує на 8 млн доз вакцини в рамках глобальної ініціативи COVAX.