UA / RU
Підтримати ZN.ua

МОЗ анонсувало вакцинацію підлітків: коли, чим та на яких умовах

Масова вакцинація серед цієї категорії населення зараз не на часі.

Вже з наступного тижня в Україні почнуть вакцинувати підлітків - дітей, віком від 12 років. В ефірі телеканалу 1+1 головний санлікар країни Ігор Кузін розповів, що отримання щеплення цією категорією громадян можливе лише після медичного висновку лікаря, або за умови виїзду за кордон. 

"Вакцинація підлітків доступна тільки за показаннями - або важкі соматичні захворювання, або певні гуманітарні речі, які пов'язані з виїздом за кордон або навчанням за кордоном", - сказав він.

Для вакцинування підлітків навіть існує певна інструкція. Кузін розповів про неї.  

"Основа полягає в тому, що такій дитині має бути видано медичний висновок, і тільки з таким висновком він повинен прийти в центр вакцинації. Або, якщо це навчання за кордоном, повинна бути довідка в довільній формі, яка оформляється педіатром", - повідомив він.

Головний санлікар також зазначив, що діти від 12 років будуть щеплюватися препаратом від Pfizer.

Міністерство охорони здоров'я вдень у п'ятницю своїм наказом від 17.07.2021 затвердило рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики щодо можливості вакцинації дітей старше 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Зазначається, що враховуючи наявні наукові дослідження, рекомендації ВООЗ та відповідні зміни в інструкції вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech, цей препарат дозволено використовувати дітям старше 12 років в Україні у разі, якщо дитина:

Для вакцинації батьки дітей 12-15 років або самі діти у віці 16-17 років звертаються до педіатра або сімейного лікаря дитини.

Лікар може видати один з наступних документів:

Отримавши медичну довідку від лікаря, необхідно зателефонувати в зручний центр масової вакцинації або пункт вакцинації (перелік і контакти: list.covid19.gov.ua) і, якщо там є вакцина Comirnaty/Pfizer-BioNTech, записати дитину на вакцинацію. На вакцинацію обов'язково потрібно взяти з собою всі документи, наведені вище.

У МОЗ зазначили, що дітям 12+ вводять 2 дози по 0,3 мл вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech з інтервалом у 21-28 днів.

Необхідно дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцини від COVID - 19 та вакцини проти інших хвороб, за винятком екстреної вакцинації.

Вакцинація дітей з онкопатологією, які перехворіли COVID-19 повинна проводитися незалежно від терміну, що минув після перенесеного COVID-19.

Пріоритет у вакцинації проти COVID-19 будь-якою доступною вакциною мають особи, які постійно проживають разом з маломобільною дитиною або доглядають за нею.

При наявності живої черги в пункті або в центрі вакцинації таким дітям надається пріоритет, підкреслили в Міністерстві.

Читайте також: Ізраїль схвалив щеплення від Covid дітей у віці 5-11 років з групи ризику

Нагадаємо, 20 липня в Україні стартував п’ятий етап вакцинації, на якому зробити щеплення від коронавірусу можуть усі дорослі старше 18 років, а не лише літні люди чи представники певних професій.

На тлі поширення нового штаму коронавірусу «Дельта», в  багатьох виникає запитання, наскільки ефективно захищають від нього наявні вакцини. Відповідь шукайте у матеріалі Оксани Півень «Чи ефективні вакцини проти нових штамів ковіду?» для читачів ZN.UA.