UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінкульт не підтримує введення "карантину вихідного дня" – Ткаченко

За словами Ткаченка, закриття на вихідні закладів культури призведе до зменшення доходів.

Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти введення в України “карантину вихідного дня”, повідомив у Telegram очільник відомства Олександр Ткаченко. За словами міністра, культурні заклади не є епіцентром розповсюдження COVID-19.

“З огляду на те, які наслідки для сфери культури, креативних індустрій може спричинити карантин вихідного дня, МКІП не підтримує цю ініціативу. Сотні тисяч працівників в Україні можуть залишитися без роботи. Тобто йдеться про життя та існування людей. Окреме питання, чи витримає економіка України, якщо свою роботу призупинить сфера, яка генерує від 2 до 4% ВВП. І це ми говоримо в розрізі сфери культури, хоча варто пам’ятати, що загалом аналогічні ризики й для мікро, малого та середнього бізнесу”, - йдеться у повідомлення.

За словами Ткаченка, закриття закладів культури не позначиться на статистиці захворюваності, адже вони не є епіцентр для розповсюдження вірусу. Міністр зазначив, що дотримуватися карантинних обмежень у закладах культури просто: потік людей регулюється, розсадка визначається, те, щоб відвідувачі перебували у масках та температурний скрингінг – постійно відслідковується, дезінфікуючі засоби завжди в доступі. 

“Тому закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей по виконанню санепідем вимог МОЗ, – рішення, що призведе до фінансових втрат в бюджеті України. Заборона на роботу в вихідні дні для закладів культури та креативних індустрій призведе до зменшення і без того критичних доходів ще додатково на 50% і більше”, - додав Ткаченко.

Також міністр заявив про те, що у часи пандемії переглянути фільм у кінотеатрі, сходити на виставу чи послухати оперу – це емоційне розвантаження, яке робить людей щасливішими.

Читайте також: У КМДА повідомили, скільки шкіл та дитсадочків зачинено через коронавірус

Минулої доби в Україні виявили 8 687 нових випадків коронавірусу. Всього з початку пандемії коронавірус в Україні діагностували у 469 018 осіб. З них 209 143 - одужали, 8 565 - померли. Безпосередньо, у Києві COVID-19 за останню добу виявили 748 нових випадків.

Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин і режим надзвичайної ситуації в Україні до 31 грудня. Вишам країни рекомендували перейти на дистанційне навчання, а школам – відправити учнів на канікули з 15 жовтня. Відсьогодні в Україні діє нове карантинне зонування - міст і районів у “жовтій” і “зеленій” зонах більше немає.

Також голова Міністерства охорони здоров’я Максим Степанов заявив про те, що відомство розробило концепцію “карантину вихідного дня”. Він також пояснив, що це означає.