UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медична допомога для українців у Молдові: як отримати і до кого звертатися

Допомогти можуть приватні лікарні і лікарі-добровольці.

З початку воєнного конфлікту з Росією, Молдова стала однією з перших країн, що почали приймати українців. І незважаючи на те, що більшість громадян України в першу чергу їхали через неї до інших країн, зараз там залишається близько 100 тисяч наших співвітчизників.

Читайте також: Медична допомога для переселенців: як її можна отримати

Молдова не пропонує спеціального правового статусу для тимчасових українських переселенців, а також доступу до медичних послуг на державному рівні, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України. Українці можуть перебувати в країні протягом 90 днів у межах 180-денного періоду або запросити статус біженця.

Міністерство охорони здоров’я Республіки Молдова не публікувало розпоряджень щодо безкоштовної медичної допомоги для українців та умов її отримання. Проте в правилах Національної медичної страхової компанії Молдови вказано, що іноземці, які отримали в Молдові будь-яку форму захисту та включені до програми інтеграції, на період її здійснення мають право на безоплатне медичне страхування.

Також в коментарях для медіа представники медичної сфери зазначали, що тимчасові переселенці з України зможуть мати необмежений доступ до державної медицини в клініках та амбулаторіях за місцем проживання. Також, готовність допомагати українцям безоплатно заявили деякі приватні заклади.

Таким чином, безкоштовна медична допомога для українців в Молдові доступна:

Щоб отримати бескоштовну допомогу громадянину України достатньо документа, що підтверджує особу — закордонного або українського паспорта, свідоцтва про народження або ID-картки.

До кого звертатися за безкоштовною медичною допомогою у Молдові

Якщо переселенець з України проживає у місті, він може звернутися до поліклініки за місцем проживання, а у разі проживання у сільській місцевості — до районної лікарні. 

Контакти приватних закладів і лікарів, що готові допомогти українцям безкоштовно можна знайти на офіційному сайті допомоги українцям у Молдові у рубриках «Корисні посилання» (розділ «Медична допомога») та «Приватні оголошення» (розділ «Лікарі»). У списку є спеціалісти з усіх сфер — від сімейних лікарів і педіатрів до стоматологів, фахівців онкологічних центрів, лабораторій.

Кожен заклад встановлює свої вимоги до надання безоплатних послуг. Деякі заклади заявляють, що готові надати безоплатну невідкладну допомогу, а перелік доступних послуг встановлюється після первинного огляду пацієнтів. Щоб потрапити на прийом, необхідно звернутися телефоном або через сторінку у Facebook.

Для українських іммігрантів у Молдові Всесвітня організація охорони здоров’я, ЄС, а також такі країни, як Індія, Італія, Ізраїль та США надали гуманітарну допомогу: необхідні ліки та медичні засоби. Хворі на цукровий діабет можуть отримати інсулін безоплатно.

Крім того, українські жінки мають доступ до безкоштовного медичного обслуговування, яке фінансується Фондом ООН у галузі народонаселення, у всіх медичних центрах країни. До переліку послуг входить допологовий та післяпологовий догляд, послуги, пов’язані з плануванням сім’ї, пологами, кесаревим розтином, лікуванням інфекцій, цитологічним дослідженням для профілактики раку шийки матки.