UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мамедов: Україна сподівається на початок розслідування злочинів Росії після зміни прокурора МКС

Вже скоро наша сторона надасть докази порушення прав журналістів на окупованому півострові. 

Для України залишається важливою співпраця з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду, тому в ОГП сподіваються на тісну співпрацю з МКС та на початок повноцінного розслідування щодо злочинів Росії в Україні. Про це "Європейській правді" розповів заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Учора, 12 лютого, країни-учасниці МКС обрали наступника прокурору Фату Бенсуді. Ним став Карін Хан, який заступить на посаду вже 16 червня 2021 року. 

"Сподіваюся на подальшу взаємодію та спільну роботу по ситуації в Україні та відкриття повноцінного розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності в умовах збройного конфлікту між Україною та РФ", - зазначив Мамедов.

В ОГП, продовжив заступник генпрокурора, роблять усе можливе, аби притягти Росію до відповідальності за її злочини. Мамедов також нагадав, що після попереднього розслідування суд визнав, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму відбуваються воєнні злочини та злочини проти людяності. 

"Ми продовжуємо збирати докази і вже найближчим часом передамо до Офісу Прокурора МКС чергове інформаційне повідомлення щодо грубих порушень прав журналістів на окупованому півострові",- додав Гюндуз Мамедов.

Читайте також: Росія розширила санкції проти українських компаній

11 грудня прокурор МКС Фату Бесуда заявила про те, що Офіс прокурора прийшов до висновку, що в даний час є обґрунтовані підстави вважати, що в Україні був здійснений широкий спектр дій, що становлять військові злочини і злочини проти людяності. Вона зазначила, що такі злочини перебувають в межах юрисдикція МКС. Висновки Офісу прокурора включають три широких кластера віктимізації, а саме злочини, вчинені в контексті ведення бойових дій; злочини, вчинені під час затримання; злочини, скоєні в Криму.

Через кілька днів Міжнародний кримінальний суд в Гаазі опублікував новий звіт щодо ситуації в Україні. З нього випливає, що канцелярія прокурора МКС завершила попередній аналіз подій під час Революції Гідності, захоплення і окупації Криму і війни в Донбасі. Прокурори МКС заявили про наявність підстав порушити справи щодо вказаних подій, так як національні слідчі органи України й Росії не діють або не можуть покарати винних.

Як буде застосовуватися принцип невідворотності покарання до російських найманців та інших військових? Чи будуть покарані українські громадяни, які отримали російський паспорт на окупованих територіях? Де можуть судити вище керівництво Росії за військові злочини і злочини проти людяності? Про це читайте в другій частині інтерв'ю Тетяни Силіної з заступником генерального прокурора України Гюндуз Мамедовим. Першу частину інтерв'ю ви можете прочитати тут .