UA / RU
Підтримати ZN.ua

Львівська міськрада засудила вирок Стерненку: "Демонструє наявність в Україні політичного переслідування"

Депутати вимагають об'єктивного та неупередженого розгляду апеляції. 

Львівська міська рада 25 лютого опублікувана звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Ірини Венедіктової та омбудсмена з прав людини Людмили Денісової, в якому засудила рішення Приморського суду Одеси у справі активіста Сергія Стерненка. Про це повідомляє Zaxid.net.

Місцеві депутати стверджують, що ця справа має ознаки політичного переслідування. Там сподіваються, що розгляд апеляції в даному випадку буде об'єктивним та неупередженим. 

«З 2015 зазначена справа перебувала у провадженні правоохоронної системи і перетворилася на свого роду лакмусовий папірець, який покликаний показати здатність і готовність влади провести відкрите й неупереджене розслідування цієї резонансної справи. Саме таке розслідування забезпечило б відновлення довіри громадськості і стало б логічним продовженням процесу реформування судової та правоохоронної системи. Це справа яскраво демонструє наявність в Україні політичного переслідування», — заявив депутат від "Євросолідарності" Володимир Марусяк.

Такої ж думки дотримуються й депутаті Львівської облради. 

Читайте також: "Не мовчіть. Говоріть гучно": Стерненко передав із СІЗО листа

23 лютого Приморський суд Одеси визнав активіста Сергія Стерненка винним в «викраденні людини заради заволодіння 300 гривнями» і засудив його до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Сторона захисту відразу ж заявила, що подаватиме апеляцію.

Обвинувальний вирок виніс суддя Віктор Попревич, який до 2014 року працював у Донецьку. У місті він відзначився тим, що встановив біля воріт свого будинку погруддя Леніна і Сталіна. За інформацією журналістів, суддя не задекларував нерухомість дружини в окупованому Криму, а в 2014 році протягом декількох місяців продовжував здійснювати правосуддя в Донецьку, коли той перебував під контролем російських окупантів.

Вирок Стерненку спровокував масові протести в Києві й інших містах України. Під Офісом президента зібралися кілька тисяч людей. На Банковій були сутички з поліцією, 17 осіб затримали. Організатори акції заявили про її безстроковий характер .

У 2015 році Стерненку оголосили підозру у викраденні Сергія Щербича, члена партії "Довіряй ділам" Геннадія Труханова. Активіст нібито організував викрадення депутата, щоб заволодіти його коштами. Крім свідчень потерпілого, інших доказів у слідства не було.

Детальніше про справу Щербича, у викраденні й катуванні якого звинуватили Стерненка, читайте в матеріалі Інни Ведернікової "Справа Стерненка. Хроніки реваншу".