UA / RU
Підтримати ZN.ua

Литва готова передати Україні летальну зброю

Тривають багатосторонні переговори, крім одержувача та донора, у них беруть участь виробник і постачальник.

Литва готова підтримати Україну в умовах, коли Росія стягнула до кордонів багатотисячну армію, і передати Києву летальну зброю, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас на спільній пресконференції з німецькою колегою Крістін Ламбрехт.

«Потрібно всіляко підтримувати Україну, і Литва до цього готова, зокрема, передати Україні летальну зброю», - цитує міністра LRT.

Анушаускас не уточнив, про яку саме зброю йдеться, пославшись на участь у переговорах одразу кількох зацікавлених сторін.

«Я зараз не відповідатиму прямо, це питання багатосторонньої угоди, до якої залучені кілька держав, не лише донор і одержувач озброєнь, але також виробник і постачальник», - додав він.

Читайте також: Посол України закликав уряд Німеччини відмовитися від політики блокування і негайно надати Києву оборонне озброєння

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що найкращою допомогою Україні буде надання сучасного озброєння та допомога у модернізації того, що вже перебуває на балансі ЗСУ. Литва є одним із партнерів України, який регулярно відстоює право нашої країни на захист і надає військову допомогу з перших днів війни на Донбасі.

Водночас попередній німецький уряд принципово відмовляв Україні у продажу зброї, навіть оборонної. Минулого місяця Німеччина зірвала закупівлю Україною 90 великокаліберних снайперських гвинтівок зі США та 20 комплексів протидії дронам із Литви. Німецьке видання Billd писало, що постачання блокувала особисто канцлерін Ангела Меркель.

Посол України в Берліні Андрій Мельник вважає, що єдиною справжньою причиною відмови Берліна надавати Києву оборонне озброєння є патологічний страх Німеччини перед президентом РФ Владіміром  Путіним. Позиція нового уряду Німеччини щодо цього питання ще чітко не визначена.

Чи має німецька сторона пропозиції, як Україні захищатися від Росії без зброї та НАТОвської парасольки, ви дізнаєтеся з другої частини інтерв’ю посла України у ФРН Андрія Мельника – «Україна не дозволить нікому – ані ворогам, ані нашим партнерам – викручувати собі руки», яке взяла Тетяна Силіна.