UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лауреаткою премії імені Політковської стала акушерка із Маріуполя

Лікарі маріупольського пологового будинку №2 та їх помічниця акушерка Тетяна Соколова під бомбардуваннями при світлі мобільних телефонів приймали пологи та робили кесарів розтин.

Міжнародну премію імені журналістки Ганни Політковської, яку щорічно вручають у річницю її вбивства 7 жовтня, отримали голова російського фонду "Громадянське сприяння" Світлана Ганнушкіна та акушерка з Маріуполя Тетяна Соколова.

Читайте також: Такої кількості доказів військових злочинів ми досі не фіксували ніколи — представник ООН

Про це повідомляється на сайті неурядової організації RAW in War, яка започаткувала міжнародну нагороду для жінок-правозахисниць у зоні конфліктів.

Соколова і Ганнушкіна визнані лауреатами "за сміливість, виявлену у боротьбі проти несправедливості, насильства та військових злочинів у контексті війни, що триває в Україні", — повідомив оргкомітет.

Читайте також: Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, Росії та Білорусі

Тетяна Соколова протягом двох місяців після початку російського вторгнення в Україну, незважаючи на безперервні обстріли та бомбардування, підтримувала породіль Маріупольського пологового будинку №2 та всього міста, пишуть організатори премії.

"Незважаючи на обстріли, вона і троє жінок-лікарів вирішили залишитися і продовжувати роботу в лікарні, навіть роблячи кесарів розтин при світлі мобільних телефонів", - наголошує RAW in War.

"Наша робота може і не має таких масштабів, як боротьба Анни Політковської, але я дуже хочу вірити, що з цих 27 новонароджених виростуть журналісти та письменники, світлі та мужні люди, які несуть світло та добро у цей світ, у якому так ще багато зла "Мені пощастило, я вижила і можу розповісти про цю війну людям, закликаючи їх любити, а не вбивати", - сказала у своїй промові Соколова.

Російська правозахисниця, член правління товариства "Меморіал" Світлана Ганнушкіна у день свого вісімдесятиріччя в березні 2022 року вийшла з плакатом на Червону площу в Москві, за що була затримана, звинувачена в участі в антивоєнному протесті і пізніше визнана винною у порушенні закону про публічні збори.

Після заборони російською владою "Меморіалу" Ганнушкіна стала співзасновником та членом ради нової правозахисної організації Центр захисту прав людини "Меморіал". "Світлана Ганнушкіна відважно працювала на всіх війнах та у збройних конфліктах на пострадянському просторі - у Нагірно-Карабахському конфлікті між Азербайджаном та Вірменією, у двох чеченських війнах.

Сьогодні вона підтримує біженців з України і виступає проти війни, ризикуючи при цьому потрапити до в'язниці і зазнати переслідувань з боку російської влади", — заявили в комітеті премії.

"Нас знову зводить з Ганною Політковською війна - ще жорстокіша і абсурдніша, ніж та чеченська. Як мені стояти поряд з Тетяною Соколовою - мужньою свідкою того, що зараз відбувається в Україні? Що ж, я спробую розповісти про те, що мені здається зараз найважливішим, і буду вдячна, якщо мене почують", - прокоментувала нагороду Ганнушкіна.

Організація RAW in WAR (Reach All Women in WAR) – міжнародна правозахисна НУО, що надає підтримку жінкам-правозахисникам, а також жінкам та дівчаткам, жертвам воєн та конфліктів по всьому світу

Читайте також: Росія вчинила воєнні злочини, завдавши удару пологовому будинку та Драмтеатру в Маріуполі – ОБСЄ