UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кримські татари вирішили не загострювати відносини з владою до Вільнюського саміту

На думку лідера Меджлісу, ЄС оцінить те, що українське суспільство і кримські татари як його частина може бути таким відповідальним, як і європейське.

Кримські татари напередодні підписання у Вільнюсі Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом не роблять різких заяв та не проводять акцій протесту, щоб не перешкодити ратифікації документа.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів новообраний голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Сьогодні дуже багато ризиків на шляху до Вільнюського саміту. І ми виходимо з того, що відповідальні політики повинні зробити все, щоб виключити виникнення ситуацій, які поставлять під сумнів підписання договору. Ми, кримські татари, сьогодні свідомо не загострюємо постановку вимог до влади, не рефлексуємо на моменти, які виглядають провокаційно і в іншій ситуації отримали б різкі відповідні кроки з боку меджлісу. І навіть ті політики, які представляють більш радикальні настрої щодо влади, знають про це і намагаються зараз не озвучувати різкі заяви і не проводити акції протесту", - підкреслив Чубаров.

Лідер Меджлісу висловив надію, що ЄС оцінить те, що українське суспільство і кримські татари як його частина може бути таким відповідальним, як і європейське.

"Якщо угоду не буде підписано зараз, якщо Україна припинить рух до Європи, тоді проблематичними будуть всі блоки питань, про які ми говоримо. Вирішувати які, в тому числі, покликаний і Міжнародний форум кримськотатарського народу, проведення якого вже підтримали всі країни - члени ЄС, але поки мовчить уряд України", - зазначив він.

"Зрозуміло, у такому випадку ніхто не повинен тішити себе ілюзіями, що кримські татари відмовляться від боротьби за відновлення своїх прав - ми і далі будемо використовувати весь арсенал ненасильницьких форм боротьби, спираючись, насамперед, на свій народ і кримськотатарську діаспору за кордоном", - пообіцяв Чубаров.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" інтерв'ю Валентини Самар з Рефатом Чубаровим. !zn

Читайте також:

У Криму на бюджетні гроші випустили книгу із звинуваченнями кримських татар у співпраці з фашистами

Джемілєв: Кримським татарам з Партією регіонів - не по дорозі

Генконсула РФ, що образив татар, зробили почесним членом Російської громади Криму