UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус в Україні: у Раді розповіли, яким буде навчання після канікул

У листопаді діти зможуть повернутися за парти, якщо епідситуація буде сприятливою.

Цього року українських школярів відправили на осінні канікули раніше. Це пов'язано з погіршенням епідситуації в країні та підготовкою до місцевих виборів, які повинні відбутися цієї неділі (на території багатьох шкіл розташовані виборчі дільниці).

Що буде після завершення канікул 30 жовтня, чи повернуться діти за парти чи перейдуть на дистанційне навчання, розповів голова парламентського комітету з питань науки і освіти Сергій Бабак («СН»).

«Навіть за найгіршого сценарію дитячі садочки і початкову школу з листопада не закриватимуть. Тому що діти не можуть займатися дистанційно - у них ще немає самосвідомості такого рівня, щоб вони могли самоорганізуватися. Ці дві ланки повинні працювати», - пояснив він у коментарі «РБК-Україна ».

За словами Бабака, рішення погодили з МОН та МОЗ, профільні відомства підтримують позицію комітету Верховної Ради.

Якщо епідситуація дозволятиме, в листопаді за парти повернуться всі, включно з учнями 5-11-х класів. Але за «найгіршого сценарію» старшокласникам знову доведеться повернутись на дистанційне навчання, пояснив Бабак.

«У будь-якому випадку - це все буде на рівні рекомендацій від уряду залежно від карантинних зон. Далі рішення буде за місцевою владою», - додав голова комітету.

Очна або змішана форми навчання можливі лише в регіонах «зеленої», «жовтої» і «помаранчевої» карантинних зон. Але якщо на коронавірус захворіє учень - весь клас має піти на самоізоляцію і навчатись дистанційно. Якщо в школі понад 50% таких класів - весь навчальний заклад іде «на дистанційку».

За даними Міністерства охорони здоров'я, зараз в Україні на дистанційному навчанні та самоізоляції знаходяться понад п'ять тисяч класів. Повністю на карантині - понад 500 шкіл.

Централізоване переведення всіх шкіл країни на дистанційне навчання можливе лише в разі введення в Україні надзвичайного стану.

З березня по травень в країні діяв жорсткий локдаун, всі українські школярі навчались дистанційно, проте НС в Україні не вводили. Ця, а також низка інших «вольностей» уряду, дали КСУ підставу визнати положення про введення карантину частково неконституційним.

Читайте також: Кожен третій українець негативно ставиться до дистанційного навчання – соцопитування

Минулого тижня Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 грудня. Вишам країни рекомендували перейти на дистанційне навчання, а школам – відправити учнів на канікули з 15 жовтня.

З 19 жовтня в країні почало діяти нове епідемічне зонування – у «червоній зоні» вперше опиняться вісім обласних центрів.

Як і прогнозували експерти, з настанням осені ситуація із захворюваністю на коронавірус почала погіршуватися. У деяких областях України лікарні перевантажені ковідними пацієнтами, МОЗ розпочав підготовку тимчасових госпіталів для хворих на коронавірус.

Докладніше про те, що повинна зробити влада, а що – люди, читайте в матеріалі Алли Котляр «COVID-19: боротьба вручну» для читачів ZN.UA.