UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конституційний суд визнав право працівника на оплату часу простою, що стався не з його провини

У випадку порушення роботодавцем законодавства про оплату праці звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної заробітної плати не обмежується жодним терміном.

Конституційний суд України визнав право працівника на оплату часу простою, що стався не з його провини. Таке рішення КС ухвалив 15 жовтня за конституційним зверненням громадянки Людмили Присяжнюк.

У рішенні Конституційний суд уточнив: у разі порушення роботодавцем законодавства про оплату праці звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної заробітної плати не обмежується яким-небудь терміном.

При цьому до такої заробітної плати належать всі виплати, на які працівник має право відповідно до умов трудового договору та у відповідності з державними гарантіями, встановленими законодавством, у тому числі за час простою, який стався не з провини працівника, незалежно від того, чи було здійснено роботодавцем нарахування таких виплат.

Підставою для звернення до КС є неоднозначне трактування судами країни ч. 2 ст. 233 КЗпП України, зокрема, поняття "належна працівникові заробітна плата" і неоднакове застосування в таких справах термінів позовної давності.

"Конституційний суд України дійшов до висновку, що у випадку порушення роботодавцем законодавства про оплату праці не обмежується жодним терміном звернення працівника до суду з позовом про стягнення належної заробітної плати, тобто всіх виплат, на які працівник має право відповідно до умов трудового договору та відповідно до державних гарантій, встановлених законодавством, незалежно від того, чи було здійснено роботодавцем нарахування таких виплат", - йдеться у повідомленні прес-служби КС. !zn

Читайте також:

Середня зарплата в Україні зросла на 49 грн

Кабмін намагається скасувати надбавки до зарплати вчителів, - Гриневич

Депутати незадоволені рівнем свого фінансування: замість 850 млн хочуть 1,4 млрд

Темпи зростання зарплат у 2012 році знизилися в півтора рази