UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компенсація за зруйноване житло: правила використання коштів

Існують деякі обмеження щодо їх використання.  

Через війну, яку розпочала Росія проти України, житло багатьох українців було знищено або зруйноване. В такому випадку вони можуть отримати грошову компенсацію від держави.

Читайте також: Комунальні послуги: чи треба їх оплачувати, якщо житло зруйноване

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, що відносно нещодавно стартували прийоми заяв на отримання компенсації за знищене та за пошкоджене майно, передбачені Постановою Кабміну №600 від 30.05.2023 р. та Постановою Кабміну №381 від 21.04.2023 року відповідно. І оскільки відповідно до законодавства компенсація має цільовий характер, існують правилах використання коштів, отриманих в якості такої компенсації.

Компенсація за знищене майно

Відповідно до Постанови Кабміну №600 від 30.05.2023 р. компенсація за знищене майно передбачена у двох формах.

Перша форма — це житловий сертифікат.

Отримувач компенсації самостійно обирає житло, яке має намір придбати.

Не можна придбати житло замість знищеного:

Після звернення за компенсацією та отримання погодження у фінансуванні житла, житловий сертифікат необхідно використати протягом 30 календарних днів з дня прийняття рішення про надання отримувачу компенсації такого підтвердження. На цей час грошові кошти у бюджеті резервуються.

Якщо ж цей строк пропустити, то доведеться повторно звертатися до уповноваженого органу для бронювання коштів.

Договір про придбання житла з використанням житлового сертифіката підлягає нотаріальному посвідченню. Нотаріус накладає заборону відчуження нерухомого майна строком на 5 років.

Супутні витрати (пошук житла, проведення оцінки нерухомого майна, оплата за вчинення нотаріальних дій, адміністративний збір за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень) покриваються отримувачем компенсації самостійно.

На сьогоднішній день доступна лише компенсація у вигляді житлових сертифікатів. Очікується можливість отримання коштів на будівництво.

Друга форма — кошти на фінансування будівництва.

Компенсація надається виключно для придбання будівельної продукції з метою виконання будівельних робіт самостійно отримувачем компенсації або шляхом замовлення виконання відповідних послуг та робіт.

Зараховані кошти можна витратити лише на користь суб’єктів господарювання із конкретними кодами діяльності.

Гроші потрібно використати протягом 36 місяців з дня їх зарахування.

Спеціальний рахунок не підлягає самостійному поповненню, також забороняється зняття із нього готівки.

Компенсація за пошкоджене майно

Відповідно Кабміну №381 від 21.04.2023 року компенсація за пошкоджене майно її отримувачам надходить на картку «єВідновлення», відкриту в одному з банків-партнерів.

Витратити кошти з картки «єВідновлення» необхідно протягом 12-ти місяців з моменту їх зарахування, інакше невитрачені кошти будуть повернуті в державний бюджет.

Кошти можна витратити лише:

Їх повний перелік наведений у додатках до Постанови за посиланням.

У серпні було опубліковано постанову Кабінету Міністрів України від 21 липня 2023 р. № 858 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо регулювання відносин, пов’язаних з наданням компенсації за об’єкти нерухомого майна, пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України». Нагадаємо, що змінилося у серпні.