UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет міністрів Ради Європи закликає Україну розібратися із нелюдськими умовами у СІЗО та тюрмах

У Страсбурзі нагадали Києву про абсолютний характер заборони катувань.

Комітет міністрів Ради Європи, яка об’єднує 47 держав, наполегливо закликав владу України дотримуватися зобов’язань та розв'язувати систематичну проблему переповненості місць тримання під вартою, неналежних матеріальних умов тримання під вартою та відсутності ефективних засобів правового захисту. 

Комітет із жалем наголошує, що в Україні немає прогресу в імплементації кількох рішень Європейського суду. У тому числі йдеться про пілотне рішення у справі Сукачов проти України. Суд встановив дедлайн – до 30 листопада 2021 – щоб Україна вжила превентивних та компенсаторних засобів щодо умов тримання під вартою, несумісних з абсолютною забороною жорстокого поводження згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

Зазначимо, що Комітет розглядає більше, ніж 100 рішень Європейського суду проти України. Це підкреслює нагальну потребу реформувати пенітенціарну систему в Україні. 

Вже понад 15 років рішення Суду переважно стосуються нелюдського та/або такого, що принижує гідність, поводження у зв’язку з переповненістю, неналежними матеріальними умовами та неналежним харчуванням в установах поліції, слідчих ізоляторах та в’язницях, а також під час транспортування між установами для тримання під вартою чи до судів та відсутністю превентивних та компенсаторних засобів правового захисту.

Комітет міністрів Ради Європи каже, що Україна дещо покращила умови в СІЗО, однак цього недостатньо для того, щоб назвати це прогресом.

Ці недоліки, разом зі збоями у функціонуванні української кримінально-виконавчої системи, серйозно впливають на тих, хто досі перебуває під вартою. Невирішенні проблеми призводять до повторних заяв до Суду. 

Комітет міністрів нагадав про абсолютний характер заборони катувань або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження чи покарання, та відзначив, що обов’язок виконувати рішення Суду згідно зі статтею 46 Європейської конвенції з прав людини передбачає обов’язок держави вжити необхідних кроків для розв'язання проблеми. 

Читайте також: Атмосфера страху, побиття, погрози зґвалтування: У Раді Європи опублікували звіт по боротьбі з тортурами в тюрмах України

У липні Міністерство юстиції оприлюднило рейтинг якості українських в'язниць. Рейтинг складали за показниками, зокрема, фінансової діяльності, кадрового забезпечення, безпеки/режиму, соціально-виховної роботи, умов утримання, дотримання прав людини та охорони здоров'я.

Раніше Європейський Комітет із запобігання катуванням попередив про вплив жорсткої економії на умови утримання в тюрмах.