UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість дітей-біженців у світі сягнула найвищого показника з часів Другої світової війни — ЮНІСЕФ

За минулий рік кількість дітей-біженців у світі зросла на 2,2 мільйона.

Кількість дітей, змушених покинути свої домівки, наприкінці 2021 року сягнула найвищого показника з моменту закінчення Другої світової війни — 36, 5 млн. Про це повідомили в ЮНІСЕФ.

«За оцінками ЮНІСЕФ, через конфлікти, насильство та інші кризи наприкінці 2021 року рекордні 36,5 мільйонів дітей були вимушені покинути свої домівки – це найбільша кількість з часів Другої світової війни. Ця цифра включає 13,7 мільйона дітей-біженців шукачів притулку і майже 22,8 мільйона дітей, які є внутрішньо переміщеними через конфлікти та насильство», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці цифри не включають дітей, які були переміщені внаслідок кліматичних та екологічних потрясінь чи катастроф, а також дітей, які були знову переміщені у 2022 році, у тому числі внаслідок війни РФ проти України.

Рекордна кількість дітей-біженців є прямим наслідком криз, включаючи гострі та тривалі конфлікти, такі як війна в Афганістані, нестабільність у таких країнах, як Демократична Республіка Конго чи Ємен, та пов’язані з ними потрясіння, що посилюються наслідками зміни клімату. За минулий рік кількість дітей-біженців у світі зросла на 2,2 мільйона.

Такі кризи, як війна РФ проти України, через яку з лютого понад 2 мільйони дітей покинули країну, а 3 мільйони стали переміщеними особами всередині країни, є вершиною цього рекорду. Крім того, дітей та сімей виганяють зі своїх домівок екстремальні погодні явища, наприклад, посуха та сильні повені.

За останнє десятиліття кількість біженців у світі зросла більш ніж удвічі, причому діти становлять майже половину загальної кількості. Більше третини дітей-переміщених осіб живуть у країнах Африки на південь від Сахари (3,9 мільйона або 36 відсотків), одна чверть у Європі та Центральній Азії (2,6 мільйона або 25 відсотків) і 13 відсотків (1,4 мільйона) на Близькому Сході та в Північній Африці.

Оскільки кількість дітей-переміщених осіб і дітей-біженців досягає рекордно високого рівня, доступ до необхідної підтримки та послуг, таких як охорона здоров’я, освіта та захист, стає недостатнім. Близько двох третин усіх дітей-біженців навчаються в початковій школі, тоді як лише близько однієї третини підлітків-біженців навчаються в середній школі.

ЮНІСЕФ закликає країни дотримуватися своїх зобов'язань щодо прав усіх дітей, які були змушені покинути свої домівки, включаючи зобов'язання, відповідно до Глобального договору про біженців (GCR) і Глобального договору з міграції (GCM), а також інвестувати в дослідження, що відображають справжній масштаб проблем, з якими зіштовхуються діти-біженці, мігранти та переселенці.

Читайте також: Російські загарбники вже вбили 313 українських дітей

Війна РФ проти України призвела до руйнівних наслідків для дітей у таких масштабах та темпах, яких не було від часів Другої світової війни, заявили в ЮНІСЕФ. Три мільйони дітей в Україні та понад 2,2 мільйона дітей у країнах, які приймають біженців, зараз потребують гуманітарної допомоги.

Якою ми хочемо бачити українську систему захисту прав дитини після війни, щоб створити найкращі умови для проживання українських дітей на українській землі? Про це в статті Алли Котляр «Діти: три першочергові кроки у повоєнний час» розмірковують представники держави і експерти громадського сектору.