UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківська компанія таки подала заявку на реєстрацію російської вакцини від COVID-19

Заявка подана в МОЗ ще 31 грудня.

Харківська компанія "Біолік" підтвердила слова лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука, що дійсно подала заявку в Міністерство охорони здоров'я на реєстрацію російської вакцини від коронавируса "Спутник V".

Як повідомляє пресслужба "Біолік", заяву на реєстрацію подано 31 грудня.

"У зв'язку з численними запитами адміністрація АТ "Біолік" повідомляє, що... нами дійсно було відправлено заяву про державну реєстрацію лікарського засобу - вакцини Гам-КОВІД-Вак, комбінованої векторної вакцини для профілактики короновірусні інфекції, викликаної вірусом SARS-CoV-2, виробництва ФДБУ НГЦЕМ ім. М.Ф. Гамалії, МОЗ РФ", - сказано в повідомленні компанії.

Нагадаємо, раніше кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук заявив, що в Україні російську вакцину від коронавірусу "Спутник V" подали на реєстрацію. У Верховній Раді відразу ж засумнівалися, що "Спутник V" буде зареєстрований.

На початку грудня в ЗМІ вже з'являлася подібна інформація, тоді в Міністерстві охорони здоров'я її не підтвердили.

Росія заявила про реєстрацію першої в світі вакцини від коронавірусу в серпні. Однак тоді вчені з усього світу засудили сертифікацію вакцини, розробленої центром Гамалії, оскільки вона є недоречною і передчасною. Вакцина не пройшла випробування, які переконливо показують, що вона безпечна і ефективна для великих груп людей. Реєстрація вакцини викликала подив і протести навіть у самій Росії.

Україна відмовилася закуповувати російську вакцину від коронавірусу. Розробка не пройшла масштабного випробування, а її ефективність і безпеку недоведеною.

Раніше повідомлялося, що Росія має намір виробляти свою вакцину від коронавірусу "Супутник V", яка не пройшла необхідних сертифікацій і тестування, в Харкові на потужностях харківської фармкомпанії "Біолік".

Водночас там зазначили, що поки мова може йти про виробництво для поставок вакцини в треті країни. У ЦГЗ кажуть, що точно вакцинувати українців "Спутником" не будуть.