UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін забрав у ДП "Медзакупівлі України" право закуповувати вакцину проти коронавірусу

Таке рішення уряд прийняв під час позачергового засідання.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про те, що вакцину проти коронавірусу для України буде закуповувати британське агентство Crown Agents, передає "Інтерфакс-Україна". На позачерговому засіданні уряд вирішив замінити ДП "Медичні закупівлі України".

"На позачерговому засіданні уряду прийнято рішення, що закупівлі вакцини від COVID-19 буде проводити міжнародна організація Crown Agents. У неї будуть повноваження на укладання контрактів відповідно до проведених попередньо МОЗ, керівництвом держави переговорами, а також логістичний супровід вантажів", - заявив міністр.

Він повідомив, що компанія займається закупівлею вакцини проти коронавірусу для різних країн, в тому числі й до Великої Британії.

"Ми змінили закупівельну організацію, оскільки за підсумками 2020 року роботу ДП "Медичні закупівлі України" була вкрай неефективною. Неефективною я вважаю організацію процесу керівництвом цієї компанії ", - заявив Степанов.

Читайте також: Максим Степанов повідомив про масову вакцинацію від коронавірусу в Україні

Раніше в МЗУ повідомили про те, що Україна в минулому році не змогла законтрактувати вакцини від коронавірусу провідних виробників через те, що Міністерство охорони здоров'я акумулювало всі переговори про закупівлю вакцин. Водночас в МОЗ зазначили, що Україна може залишитися без поставок вакцини від другого виробника.

Своєю чергою Степанов заявив про те, що до переговорів щодо забезпечення України вакциною був залучений не лише він, а й президент Володимир Зеленський. За його словами, ДП "Медзакупівлі" не є суб'єктом переговорів і ніколи ним не був. Більш того, міністр заявив про те, що "в подальшому ми будемо закуповувати через інше закупівельне агентство ".

При цьому відомо, що ДП "Медзакупівлі України" в кінці минулого року проводили переговори з декількома виробниками. У результаті МОЗ схвалив перший і єдиний договір з китайською компанією Sinovac Biotech про постачання вакцини CoronaVac через українську компанію "Лекхім" (ЗМІ пов'язують її з ексміністеркою охорони здоров'я Раїсою Богатирьовою). І навіть він - під загрозою зриву. Принаймні , виходячи з логіки контракту, - за державні кошти. Хоча з логікою в нашій країні, як відомо, не все гладко.

Детальніше про те, чи варто Україні сподіватися на те, що затверджений в кінці грудня минулого року план вакцинації буде виконаний, читайте у статті редактора розділу "Соціум" Алли Котляр "Антиділа" для читачів ZN.UA.