UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кабмін ініціює прискорену реєстрацію ліків в період карантину

До числа медпрепаратів відносяться і вакцини.

Кабінет Міністрів України пропонує дозволити прискорену реєстрацію лікарських засобів, в тому числі й вакцин, під зобов'язання на час дії надзвичайної ситуації.

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр країни Денис Шмигаль, пише сайт МОЗу.

"Пропонуємо підтримати законопроєкт, який дозволяє прискорену державну реєстрацію лікарських засобів для лікування та профілактики на час дії надзвичайної ситуації або карантину. Це дозволить мати оперативний доступ до ліків в умовах ймовірних спалахів пандемії", - заявив Шмигаль.

У пояснювальній записці до проєкту закону, пропонується внести зміни до закону України "Про лікарські засоби" та дозволити прискорену державну реєстрацію під зобов'язання для [blink title="екстреного медичного застосування" headinfo="Екстрене медичне застосування"]Дозвіл на екстрене використання (EUA) - це механізм, що сприяє доступності та використанню лікарських засобів, вакцини або іншого імунобіологічного препарату під час надзвичайних ситуацій та/або карантину у сфері охорони здоров'я.[/blink] лікарських засобів, вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів для лікування і профілактики на час дії надзвичайної ситуації й/або карантину.

Читайте також: Pfizer розпочала випробування препарату для захисту осіб, які контактували з хворими на ковід

Забезпечення можливості екстреного медичного застосування окремих лікарських засобів, в тому числі вакцини, можливо в разі, якщо:

Раніше повідомлялося, що до кінця поточного тижня інноваційні препарати для лікування коронавірусу надійдуть в кожну область України. У регіони передадуть Бамланівімаб (Bamlanivimab) і Етесевімаб (Etesevimab), повідомив заступник голови МОЗ Олександр Комаріда.

Також повідомляється, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендувала використовувати коктейль антитіл Regen-Cov від компанії Regeneron для COVID-пацієнтів з високим ризиком госпіталізації і важко хворих без природних антитіл.

Щоб забезпечити українців якісною медичною допомогою, на охорону здоров'я необхідно щорічно витрачати як мінімум 5% ВВП. Але за всі роки незалежності ця цифра рідко перевищувала 3%. Про специфіку лікування в Україні пише Алла Котляр у статті "Хто заплатить за лікування? У профільному комітеті ВР обговорюється законопроєкт про введення співоплати".