UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які повноваження ОАСК хочуть урізати – ВР опублікувала пояснювальну записку закону

Деякі справи тепер розглядатиме Верховний Суд.

Законопроект №5067, ініційований Володимиром Зеленським для урізання повноважень ОАСК, пропонує позбавити суд права розглядати справи, які стосуються оскарження нормативно-правових актів Кабміну, Нацбанку, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Про це йдеться у пояснювальній записці до закопроекту, яку опублікували на сайті ВР

У документі зазначено, що усі вище перераховані справи можна передати на розгляд Верховного Суду, оскільки він є судом першої інстанції. 

"Розгляд адміністративних справ щодо законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України здійснюється Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів. Адміністративні справи щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України, інших суб'єктів владних повноважень, повноваження яких поширюються на всю територію України, розглядаються Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з трьох суддів", - йдеться в пояснювальній записці.

Велика Палата Верховного суду в цьому випадку буде виступати судом апеляційної інстанції. 

Також цим законопроектом уточнюється значення терміну "нормативно-правовий акт" для цілей Кодексу адміністративного судочинства України.

"Цілями та завданнями проекту Закону є запровадження належного високого рівня суддівського розгляду адміністративних справ щодо оскарження актів Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку України та інших суб'єктів владних повноважень, повноваження яких поширюються на всю територію України", - йдеться в документі. 

Читайте також: В ОАСК відреагували на пакет антикорупційних законопроектів Зеленського. На сайті ВР документи ще не опубліковані

Минулого тижня президент заявив про те, що повноваження Окружного адміністративного суду Києва скоротять. Тоді ж він і пообіцяв направити до Верховної Ради три законопроекти, які допоможуть це зробити. Зеленський зазначив, що всі три документи стосуються реформування судової гілки влади.

Нагадаємо, Європарламент затвердив резолюцію про виконання Україною Угоди про асоціацію. Серед іншого в документі йдеться про те, що в Україні відсутня політична рішучість щодо прийняття та забезпечення повної незалежності судових і економічних інститутів та недопущення вибіркового використання правосуддя.

Посли “Великої сімки” також нещодавно нагадали Зеленському про необхідність повноцінного перезапуску Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, щоб створити умови для створення чесних і професійних судів в Україні.

Зазначимо, що недовіра до судової системи в Україні традиційно залишається високою. Зокрема, не сприяють довірі українців до судової влади скандальні записи розмов суддів ОАСК або рішення Конституційного суду, що підірвало основи антикорупційної інфраструктури.

Детальніше про досягнення реформи судочинства, майже завершену реформу прокуратури, інші “блискучі” перемоги в реформуванні держави - читайте в статті Олександра Данилюка, Павла Клімкіна та Руслана Рябошапки"Утвердження верховенства права - чи є в України шанс?"