UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія відправила в Україну п’ять літаків з боєприпасами

Крім того, Іспанія надає ЗСУ нелетальну допомогу.

Іспанія відправила в Україну п’ять транспортних військових літаків з боєприпасами для великокаліберних артилерійських систем, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Літаки відправлялися окремо протягом кількох днів. П’ятий - Т-23 - вилетів 9 вересня з авіабази Торрехон-де-Ардос (Мадрид) і транспортував в Україну боєприпаси великокаліберної польової артилерії. Минулого тижня чотири рейси вилетіли з бази в Роті (Кадіс). Загалом транспортовано 75 піддонів великокаліберних боєприпасів.

Крім того, у відповідь на звернення міністра оборони України під час останньої міністерської зустрічі в Празі Міністерство оборони Іспанії відправило в Україну вантажівку з медичними засобами.

Так само, у відповідь на запит української влади щодо матеріалів та обмундирування для зимових умов, з Іспанії вже виїхало двадцять вантажівок із спорядженням,  яке протягом серпня підготував підрозділ матеріально-технічного забезпечення армії Іспанії.

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес на міністерській зустрічі у Празі заявила колегам, що "усі ці поставки є прикладом рішучої та постійної підтримки українського народу з боку Іспанії протягом тривалого часу".

Читайте також: У ЄС можуть створити спецмісію з навчання та допомоги українським військовим – заява

За попередні два дні чергову військову допомогу Україні оголосили США та Бельгія. 15 вересня президент США Джо Байден розпорядився виділити Україні пакет військової допомоги обсягом 600 мільйонів доларів. 16 вересня міністр оборони Бельгії пообіцяла допомогу ЗСУ на суму 12 мільйонів євро.

Основні партнери України, навіть найближчі й найвідданіші, поки що не готові надати нашій країні гарантії безпеки, сумірні з горезвісною натовською «п'ятою статтею» (ZN.UA докладно писало про це тут). Інакше Україна вже була б членом НАТО і перебувала б під його «парасолькою безпеки». Детальніше про це читайте у статті Тетяни Силіної «Гарантії безпеки для України: що ще, крім ЗСУ?»