UA / RU
Підтримати ZN.ua

Громада українців в Лондоні пікетувала "квартиру Зеленського" через офшорний скандал

Активісти вимагають у Зеленського продати нерухомість в Лондоні і сплатити податки в український бюджет.

Українська громада в Лондоні на Бейкер-стріт (Baker Street) провела акцію протесту біля будівлі, де згідно з матеріалами розслідування Pandora Parers, може бути розташована одна з квартир, яку, ймовірно, придбав президент України Володимир Зеленський і оформив на осіб з найближчого оточення. Про це повідомляє видання "Букви".

За даними ЗМІ, активісти прийшли підтримати протест проти корупції та відмивання грошей.

"Ми прийшли сюди показати своє розуміння ситуації, яка в принципі не змінилася за період його президентства. Тобто корупція в Україні залишилася на тому ж рівні, а може і вийшла на новий. І Зеленський своїм прикладом показав, що він не тільки бореться з нею, а бере участь в корупційних схемах", - розповів представник організації "Євромайдан" Андрій Бубернак.

Учасники акції тримали плакати з написами: "Зеленський - корупціонер!", "Продай квартиру - поверни гроші". Також акцію підтримала організація European Democrat Students. Це студентська організація Європейської народної партії. Мета організації - сприяти створенню вільної, демократичної і об'єднаної Європи. Вони підтримали активістів, що вимагають відповідей від українського лідера Володимира Зеленського.

Читайте також: Порошенко розкритикував Зеленського за офшори, плюнувши у власне відображення

Як повідомлялося, за останні дев'ять років бізнес імперія Зеленського офіційно отримала 108 млн доларів доходу. При цьому податків сплачено з цієї суми трохи більше трьох мільйонів доларів. Чистий прибуток компаній Зеленського в 2012-2020 роках склав майже 14 млн доларів.

Нагадаємо, що журналісти-розслідувачі опублікували масив Pandora Papers - документи 14 компаній, які реєстрували і обслуговували офшорні рахунки 35 світових лідерів і понад 300 чиновників з 90 країн світу. Понад 600 журналістів з 117 країн світу цілий рік аналізували майже 12 млн файлів.

Згідно з документами, офшорні компанії «Кварталу 95» отримали в 2012 році від структур олігарха Ігоря Коломойського 40 млн доларів, які ймовірно були виведені з «Приватбанку».