UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Латвії порівняв російських солдатів з бойовиками ІДІЛ і закликав визнати РФ спонсором тероризму

Він додав, що Європа має подвоїти зусилля з ізоляції Росії.

ЄС має визнати Росію державою-спонсором тероризму, заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, поновивши заклики до подальшої ізоляції Москви на міжнародній арені. Рінкевичс також порівняв військових РФ з бойовиками «Ісламської держави», повідомляє Politico.

«Ми бачимо всю жорстокість російських сил, які насправді багато в чому нагадують ІДІЛ, яку ми завжди називали терористичною організацією. Давайте називати речі своїми іменами», — сказав Рінкевичс.

Глава МЗС Латвії додав, що Європа має подвоїти зусилля з ізоляції Росії.

«Єдиний спосіб рухатися вперед — посилити нинішню стратегію, яка полягає в підтримці України, посиленні військової допомоги», — зазначив він.

Міністр також закликав до конфіскації російських активів і звернувся до країн ЄС із закликом обмежити видачу віз для росіян, за винятком гуманітарних причин.

«Суспільство має це відчути. Якщо ми засуджуємо такі країни, як Іран, Росія нічим не відрізняється», — сказав Рінкевичс, стверджуючи, що більшість росіян підтримують політику Кремля.  

Уряд України вже попросив західних партнерів визнати Росію «терористичною державою».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що «світ бачить правду» і «повинні бути правові кроки з боку світової спільноти проти держави-терориста».

Читайте також: Палата представників США також розгляне визнання РФ спонсором тероризму, опубліковано законопроект

Раніше повідомлялося, що Конгрес США встановить критерії визнання РФ спонсором тероризму.

27 липня Сенат ухвалив резолюцію із закликом визнати РФ спонсором тероризму за агресію проти України, Грузії і Чечні та загибель величезної кількості людей.

Однак за даними NYT, державний секретар США Ентоні Блінкен поки не ухвалив остаточного рішення. Блінкен вважає, що проти агресора вже діють доволі жорсткі санкції, і цей статус не дозволить посилити тиск.

Чи повинна Україна вимагати на міжнародному рівні визнання Росії державою-терористом? А може, краще — державою-спонсором тероризму? Яка різниця між цими термінами, і, взагалі, чи варто Україні витрачати сили й час на цей напрям боротьби з РФ? Читайте у статті Гюндуза Мамедова «Як нам правильно покарати Росію».