UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківський суд засудив місцевого сепаратиста до 6 років в'язниці

Його звинувачують в організації масових заворушень.

Суд в Харкові визнав винним 69-річного лідера руху "Юго-Восток" Юрія Апухтіна в організації масових заворушень і публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України і засудив його до 6 років позбавлення волі, повідомляє прес-служба прокуратури Харківської області.

Прокуратура довела в суді, що Юрій Апухтін був організатором масових заворушень в квітні 2014 року у будівлі Харківської облдержадміністрації. Згідно з повідомленням суду, він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання діючої державної влади, створення "Харківської народної республіки" і так званої "Конституції ХНР".

За даними суду, Апухтін був одним з ініціаторів по проведенню в Харкові "референдуму" з питань федералізації - створення так званої "Південно-Східної автономії від Одеси до Харкова", який планувався в травні 2014 року, проте він не відбувся.
Зараз вирок суду не набрав чинності, оскільки триває час на апеляційне оскарження, відзначили в прокуратурі.

Четверо проророссійскіх бойовиків, які брали участь у збройному захопленні будівлі Харківської обласної державної адміністрації 7 квітня 2014 року, були засуджені до умовних термінів. Вирок був винесений суддею Київського районного суду Харкова Вікторією Чередник 15 березня.