UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філарет звернувся до ОАСК для відновлення УПЦ КП

Філарет позивається до Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет звернувся до Окружного адмінсуду Києва, аби той змусив Державну службу з етнополітики та свободи совісті зареєструвати постанову невизнаного Собору так званої УПЦ Київського патріархату про відновлення цієї релігійної організації, повідомила пресслужба ОАСК. Зараз суд вирішує, чи відкривати провадження за позовом.

«Суд просять зобов’язати Державну службу з етнополітики та свободи совісті здійснити реєстрацію постанови Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, як такої, що скасовує припинення релігійного об’єднання УПЦ КП та релігійного центру релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної церкви Київського Патріархату»... Позивачем зазначений – Предстоятель Церкви, Патріарх Київський і всієї Русі –України Філарет», – йдеться у повідомленні.

Також Філарет вимагає визнати протиправною бездіяльність Державної служби з етнополітики та свободи совісті щодо реєстрацій у держреєстрі вказаної вище постанови.

Читайте також: Верховний суд «відхрестився» від втручання в об'єднання православних церков

Нагадаємо, у грудні 2018 року відбувся об'єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія. Він на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. Тоді ж Філарет підписав постанову про ліквідацію УПЦ КП.

Однак у травні 2019 почесний патріарх Філарет заявив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

За кілька тижнів предстоятель ПЦУ Епіфаній видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об'єднання «Українська православна церква Київського патріархату», видані після 30 січня 2019 року, є недійсними. А згодом синод підпорядкував ПЦУ всі парафії та монастирі Київського патріархату.

Також Філарет заявляв, що відкликав свій підпис під постановою помісного собору від 15 грудня 2018 року щодо ліквідацію УПЦ КП.

Детальніше про «гру» Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної «Святійші недуги» для ZN.UA.