UA / RU
Підтримати ZN.ua

Файли FinCEN: Фукс перевів чиновнику московської мерії мільйон доларів за "консультації" і отримав ділянку для забудови в центрі Москви

У комплексі «Москва-Сіті» Фукс отримав дві ділянки під будівництво

Влітку 2015 нью-йоркський офіс банку Barclays назвав підозрілим переказ на рахунок колишнього віце-мера Москви і куратора будівництва комплексу «Москва-Сіті» Іосіфа Орджонікідзе за «консультації». У документі підрозділів Міністерства фінансів США по боротьбі з фінансовими злочинами FinCEN, виток яких відбувся напередодні, йдеться, що кошти переказала компанія BEM Global Corp братів Павла та Романа Фуксів, пише російське бюро Forbes.

Українсько-російський девелопер Павло Фукс на початку 2000 років отримав в комплексі «Москва-Сіті» дві ділянки під будівництво. Тоді Фукс пояснював, що взяти ділянки його «умовив» Орджонікідзе.

Розслідувачі з посиланням на документи FinCEN кажуть, що Павло Фукс разом з братом перевели чиновнику з московської мерії один мільйон доларів. Тоді Павло та Роман Фукси займалися в російській столиці будівництвом житлової, комерційної та торговельної нерухомості.

Росія у 2019 році оголосила Павла і Романа Фукс в міжнародний розшук через звинувачення в шахрайстві та розкраданнях при будівництві житлового комплексу в центрі Москви. На початку цього року його заочно заарештували. Павла Фукса розшукує і Казахстан, де його звинувачують у крадіжці мільйонів доларів місцевого відділення "БТА банку" при будівництві в Москва-сіті вежі "Євразія". За даними слідства, олігарх залишив Росію в березні 2019 року, вилетівши в Лондон.  

Заснована Фуксом девелоперська компанія MosCityGroup є одним з найбільших гравців ринку нерухомості Москви і Підмосков'я. За словами Фукса, він відмовився від російського громадянства, а у 2015 році отримав новий український паспорт. Однак журналісти повідомили про те, що від російського громадянства Фукс не відмовлявся.

В Україні Фукс відомий скуповуванням токсичних активів в оточення експрезидента-втікача Віктора Януковича. У 2018 році Фукс зареєстрував 18 компаній, щоб оформити на них біля 15 газових родовищ в Україні. Пізніше катарський телеканал оприлюднив засекречену Генеральною прокуратурою України вирок Краматорського міського суду Донецької області про спецконфіскації так званих "грошей Януковича".

Програма "Схеми" повідомляла, що Фукс літав одним приватним літаком із соратником Ігоря Коломойського – колишнім народним депутатом України Віталієм Хомутинніком.