UA / RU
Підтримати ZN.ua

Електронний лікарняний: як його оформлювати

У МОЗ дали роз’яснення для пацієнтів щодо оформлення е-лікарняного.

В Україні з 1 жовтня минулого року всі медзаклади перейшли на оформлення електронних лікарняних. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, що має зробити пацієнт для оформлення е-лікарняного. 

Як оформити електронний лікарняний

Пацієнту, якщо він захворів, необхідно спершу звернутися до лікаря. Медпрацівник має провести медичний огляд та призначити лікування.

Якщо через стан здоров’я необхідно «піти на лікарняний», тоді:

Оформлення е-лікарняного: на що слід звернути увагу

Пацієнт має уважно перевірити коректність та актуальність даних, які вніс лікар у МВТН, оскільки від цього залежатиме чи прийдуть смс-повідомлення про успішне оформлення е-лікарняного.

Перше повідомлення має надійти від Електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). У ньому буде вказаний 16 значний номер МВНТ, що підтверджує створення електронного лікарняного.

Читайте також: Як дистанційно відкрити лікарняний при застуді, грипі чи ковіді: роз’яснення МОЗ

 Як дізнатися, що е-лікарняний успішно оформлено

Якщо електронний лікарняний оформлено, то пацієнт має отримати друге смс-повідомлення від Пенсійного фонду України. Для цього під час реєстрації на порталі ПФУ необхідно правильно вказати номер телефону.

У МОЗ зазначили, що успішність формування електронного лікарняного залежить від наявності даних пацієнта в Реєстрі застрахованих осіб, які має подати роботодавець.

Чому не приходить повідомлення від ЕСОЗ

Чому немає смс-повідомлення від ПФУ про створення е-лікарняного

Читайте також: Наслідки пандемії: заборгованість по лікарняних в Україні вже вимірюється мільярдами

Що робити, якщо е-лікарняний не був сформований

У такому випадку слід запитати у лікаря, чи надходила відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності.

Якщо з’ясується, що «запис не знайдено», а пацієнт є застрахованою особою, слід звернутися до роботодавця або зателефонувати гарячу лінію ПФУ за номером 0 800 503 753.

Нагадаємо, що у МОЗ дозволили видачу паперових лікарняні в окремих випадках. Перехідний період встановлено до 1 травня 2022 року.