UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт назвав «дилетантською оцінкою» твердження, що збивати іранські дрони надто дорого

Український генерал-лейтенант Ігор Романенко сказав, що вартість ракет ППО треба порівнювати з вартістю врятованих об’єктів.

Твердження про те, що збивати іранські дрони засобами протиповітряної оборони надто дорого, є невірним. Так вважає військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці та колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко. Про це він сказав в етері телемарафону «Єдині новини».

Ігор Романенко відреагував на статтю британського видання The Guardian, в якій йшлося про те, що на збиття іранських безпілотників Україні доводиться витрачати більше, ніж самі вони коштують. Журналісти з посиланням на аналітиків української OSINT-спільноти Molfar написали, що вартість збитих за трохи більш ніж місяць безпілотників складає від $11,66 млн до $17,9 млн, а засоби, які витратили на їх збиття, обійшлися у $28,14 млн грн.

«Це дилетантська оцінка паперових фахівців з газет, засобів масової інформації, – сказав Ігор Романенко. – Рахувати ціну ракети і ціну “Шахіда” принципово невірно. Треба рахувати ціну ракети і ціну можливої шкоди, яку завдасть удар цього “Шахіда” по об’єкту. От є інформація, що ситуація з енергетикою у нас погіршилась. Тому треба порахувати, скільки коштує знищений енергетичний об’єкт у порівнянні з ціною ракети, яка б збила дрон»

Тому, за його словами, іранські дрони варто збивати усіма можливими засобами, які у нас є, – і авіацією, і засобами ППО, навіть якщо йдеться про більш високовартісні ракети до німецького ЗРК IRIS-T.

«Критеріями роботи ППО не є кількість збитих повітряних цілей. Є класичний приклад – міст охороняють батареї, на одну і другу налітають по 10 літаків. Перша збила п’ять літаків, але розбила міст. Інша батарея збила один літак, але міст залишився цілим. Питання, хто впорався з задачею ППО? Відповідь дуже проста: та, яка зберегла об’єкт, який охороняє», – роз’яснив Ігор Романенко.

Читайте також: Іран постачає Росії зброю назло Сполученим Штатам – The New York Times

Нагадаємо, за інформацією речника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, за останні два тижні українські захисники збили 85% іранських дронів Shahed-136, які запускали війська РФ. Проте вони все одно завдають серйозної шкоди цивільній, критичній та енергетичні системах України. 

Щонайменше чотири країни – Німеччина, США, Велика Британія та Франція – закликали ООН розслідувати використання Росією іранських дронів на війні проти України. Іранська влада, яка заперечує поставки, засудила заклик цих країн.