UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джемілєв заявив, що обмін кримських татар може відбутися дещо пізніше

Лідер кримських татар додав, що спершу потрібно обміняти людей з найбільшими термінами та тих, у кого проблеми зі здоров'ям.

Існує ймовірність, що кримські татари не братимуть участь у майбутньому обміні, якщо їх обмінюватимуть "на бандитів". Про це "Громадському радіо" повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Нам передали список з СБУ на затвердження. І невдовзі вони за будь-яку ціну все-таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритеті: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17−18 років і за станом здоров'я", - зазначив Джемілєв.

Джемілєв додав, що Росія наразі не веде розмови про обмін, незважаючи на вже сформовані списки.

"Але я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар. По-друге, у нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися", - заявив лідер кримськотатарського народу.

Раніше Служба безпеки України передала для затвердження лідерам Меджлісу список утримуваних осіб для обміну з Росією.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна проводить переговори щодо звільнення утримуваних громадян, які перебувають на тимчасово окупованій території та в Росії, в тому числі й кримських татар. При цьому Зеленський впевнений, що найближчим часом "будуть дати, і суспільство побачить списки".

У свою чергу помічник президента Андрій Єрмак 30 січня заявив про те, що Україна передала Тристоронній контактній групі в Мінську новий список осіб для обміну. За його словами, наступний етап обміну утримуваними особами вже запущений.

Проведення обміну утримуваними особами сторони погодили під час нормандського саміту в Парижі, який відбувся 9 грудня. Перший етап обміну між Україною та ОРДЛО відбувся 29 грудня.

З окупованої території повернулися 76 осіб: четверо з "обмінного списку" вирішили залишитися з сім'ями в ОРДЛО. Серед звільнених українців: 12 бійців ВСУ і 64 цивільні заручники. Українська сторона видала бойовикам 127 осіб, ще 14 відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території.

Звільнений журналіст Станіслав Асєєв, який два з половиною роки перебував у полоні "ДНР", інтерв'ю для DT.UA заявив, що в попередніх обмінних списках були люди, які безпосередньо брали участь у тому, що відбувалося в донецькій в'язниці "Ізоляція".