UA / RU
Підтримати ZN.ua

Драпʼятий розповів про нові послуги у сервісних центрах МВС, які планують запровадити найближчим часом

Однак швидкість їх впровадження залежить від дій уряду та парламенту.

Заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драпʼятий у статті "Як трансформувалися сервісні центри МВС після 900 днів повномасштабної війни" розповів про плани Міністерства внутрішніх справ України запровадити нові послуги у сервісних центрах до кінця поточного року.

За його словами, МВС на друге півріччя 2024 року визначило такі вісім пріоритетів щодо формування державної політики з надання сервісних послуг:

Читайте також: Лідерами з надання послуг в Україні є сервісні центри МВС — Драпʼятий

Автор статті пояснив суть ініціативи щодо спрощення порядку продажу вживаних автомобілів.

"Особа має транспортний засіб, хоче якомога швидше його продати чи обміняти на новий і для цього звертається до суб’єкта господарювання, який здійснює оптову й роздрібну торгівлю транспортними засобами (до автосалону). Станом на сьогодні процедурно необхідно здійснювати перереєстрацію транспортного засобу з попереднього власника на суб’єкта господарювання, після чого автосалон перереєстровує його на кінцевого власника. Цей алгоритм не відповідає ринковим умовам і є надмірно зарегульованим", - наголошує Драпʼятий.

Читайте також: Військовий збір 15% замість нинішнього 1,5% на купівлю авто означатиме додатковий платіж приблизно 200 тис. грн – AUTO-Consulting

Заступник голови МВС зазначає, що шляхом внесення змін до Закону "Про дорожній рух" пропонується вдосконалити процедуру переоформлення транспортного засобу.

"У разі прийняття законопроєкту №9083 продавець автомобіля, який звернувся до автосалону, зможе передати автомобіль на продаж, знявши його з обліку, отримати кошти чи нове авто, а продажем і реєстрацією на нового власника займатиметься вже автосалон", - розповів він.

Автор роз'яснює суть обов’язкового подання особою відомостей про середньоринкову або оціночну вартість транспортного засобу (якщо продається другий і більше автомобіль за рік або вантажний) суб’єкту господарювання. Для продажу першого автомобіля в році довідка про вартість не потрібна, оскільки не сплачується податок.

За його словами, за рік суб’єкти господарювання продають близько 470 тисяч автомобілів, із них значна частина реалізовується за заниженою вартістю. Тому державний бюджет недоотримує значну суму коштів.

"Найближчим часом уряд України планує розглянути розроблений МВС проєкт постанови, який у правовому полі врегулює питання оцінки вартості транспортних засобів під час їхньої реалізації суб’єктами господарювання", - заявив Драпʼятий.

Читайте також: Сервісні центри МВС отримали спеціальні авто для іспитів людей з інвалідністю

Заступник міністра внутрішніх справ наголосив, що вищезазначені цілі є практично досяжними та реалістичними.

 "Міністерство орієнтоване на здійснення системних змін, які спрямовані не на досягнення короткочасного ефекту, а на утвердження стабільної інституції, яка незалежно від керівників, працівників, політичної волі й інших чинників функціонуватиме з дотриманням принципів і цінностей", - додає він.