UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: що змінитися з 1 квітня

Держава надає грошові виплати переселенцям.

Через повномасштабну агресію РФ, багато українців покинули свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенці отримують щомісячну грошову допомогу від держави. Для окремих категорій громадян виплати були продовжені ще на шість місяців. У міністерстві соціальної політики розповіли, хто з ВПО продовжуватиме отримувати допомогу на проживання.

Що може змінитися для ВПО з 1 квітня: кому продовжили виплати

Кабмін прийняв розроблену мінсоцполітики постанову і уточнив  перелік тих ВПО, які матимуть право на отримання виплат протягом ще шести місяців.

Читайте також: Законодавчо статус ВПО дається довічно і це є недоліком – заступниця міністра соцполітики Марчак

У документі чітко прописано, що крім інших, мають право на продовження допомоги ще на 6 місяців також такі категорії осіб: 

У мінсоцполітики додали, що право на продовження допомоги на додаткові 6 місяців також отримали особи, старші за 55 років.

«Також продовжено період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО до 30 квітня 2024 р. При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня. Якщо ви підпадаєте під зазначені критерії і подасте заяву вже у травні, то допомога буде призначена  з місяця звернення, тобто також з травня», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Петиція щодо продовження виплат переселенцям з першого березня набрала необхідну кількість підписів

Кому з ВПО можуть припинити виплати

У відомстві наголосили, що протягом двох місяців після призначення допомоги, ВПО, які не працюють і не доглядають за дітьми чи особами з інвалідністю, мають сприяти своїй зайнятості:

У мінсоцполітики додали, що якщо після перепризначення допомоги, людина не зробить цього, – виплати буде припинено.

Раніше ми писали, хто з ВПО продовжить отримувати виплати без урахування рівня доходу.