UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діджиталізація в Україні: один із нових реєстрів можуть скасувати, а додаток до ID-паспорту став проблемним в умовах децентралізації

З реалізацією ідеї Зеленського про "державу в смартфоні" виникають проблеми.

Балотуючись на посаду президента України Володимир Зеленський неодноразово робив заяви про диджиталізацію та створення “держави у смартфоні”. Щоправда, Окружний адміністративний суд Києва отримав позов про скасування одного з нововведень в рамках діджиталізації – Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Водночас проблеми виникають з додатком "Дія" та ID-паспортом в умовах децентралізації.

“Канцелярією Окружного адміністративного суду міста Києва зареєстровано позов жителя Полтави до Кабінету Міністрів України. Позивач просить суд скасувати запроваджену Урядом першу чергу Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва”, - повідомили в ОАСК.

Зокрема, мова йде про оскарження постанови уряду від 1 липня 2020 року №559 “Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва” зі змінами, внесеними у грудні минулого року.

У відповідь на це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров написав у своєму Telegram, що технології - це єдиний спосіб перемогти корупцію, тому “не дочекаєтесь”.

“Після запуску антикорупційних продуктів їх системно намагаються скасувати. Черговий приклад, “небайдужий” житель Полтави подав до суду, щоб електронна система будівництва була скасована.Не дочекаєтесь. Технології єдиний спосіб перемогти корупцію”, - написав Федоров.

Своєю чергою голова “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін зауважив, що кожна заблокована або скасована Окружним адмінсудом Києва реформа – це особиста відповідальність президента. 

“Якщо Зеленському і є чим пишатися, то, у першу чергу, цифровими послугами: ДІЯ, обмін даними і т.д. Сьогодні міністр цифрової трансформації Федоров написав в Телеграмі, що ОАСК хоче знести частину цих здобутків. Поділяю обурення Федорова, але не розумію, чому він пише про це в Телеграмі, а не Зеленському особисто”, - написав Шабунін.

Він додав, що Зеленський 1,5 роки не подає до Верховної Ради проект закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва, який під головуванням судді Павла Вовка виніс не одне скандальне рішення. Очільник ЦПК підкреслив, що президент єдиний, хто може це зробити.

“Кожна заблокована чи знесена ОАСКом реформа – особиста відповідальність Володимира Зеленського. Чесно кажучи, я спокійний за цифрові послуги: Зеленський покличе Татарова, а той через Портнова смикне Вовка з ОАСКу і все буде чікі-пікі”, - написав Шабунін.

Між тим не все так добре і з електронним сервісом державних послуг “Дія”, за допомогою якого, за задумом, українці можуть користуватися документами в електронній формі. Щоправда, документи у такому вигляді приймають не у всіх державних установах.

“Я намагаюся зрозуміти, навіщо він мені ще потрібен? В Ощаді я не змогла оплатити машину, бо операція підлягає фінмоніторингу, а у мене тільки "Дія". Я не можу зайти в жодне міністерство (з тих, в яких буваю я), бо вони не приймають "Дію". Єдине, що працює - це права та техпаспорт при перевірці на дорогах”, - зазначила у Facebook колишня гендиректорка директорату медичних послуг МОЗ Оксана Сухорукова.

При цьому вона звернула увагу на те, що при наявності ID-паспорт громадянина України з собою за потреби все одно доводиться мати паперовий додаток, у якому вказане місце реєстрації. Більше того в умовах децентралізації, коли в Україні розформували старі та створили нові райони, потрібно здати стару довідку та отримати нову. Однак сам процес також не такий легкий.

“Процедура зміни місця реєстрації вбила наповал. Я маю.. ТА-ДАМ... здати цю довідку, щоб її знищили і видали нову! Сьогодні перед сном я знов буду дивитися на фоточки в додатку "Дія" і думати: Ну навіщо я взяла ID карту? Могла ж просто вклеїти фото… Пост навіяний триденною спробою взяти додаток до ID карти в умовах децентралізації. Коли ти жив в одному районі, а тепер живеш іншому”, - зазначила Сухорукова.

Читайте також: З держбюджету-2021 на цифровізацію України виділять 1,8 млрд грн

Оглядач Андрій Паливода у своїй статті для ZN.UA писав про те, що звести все спілкування громадянина з державними органами до роботи з програмою на мобільному пристрої - задум дуже гарний. Але надто важкий для реалізації. Навіть якщо вдасться подолати людський фактор, усе одно виявиться, що перебудувати роботу існуючих держорганів не вийде. "Електронну державу" треба створювати з нуля. Детальніше про головну небезпеку цього задуму читайте у матеріалі "Держава в смартфоні": гарна, але далека від реалізації ідея".