UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дешевше, ніж торік: в Україні знизилися ціни на груші

Аналітики назвали причини.

Цього тижня в Україні спостерігалося зниження відпускних цін на груші з місцевих господарств. Така ситуація склалася через збільшення пропозиції цих фруктів на ринку, тоді як попит оптових компаній на груші залишається малоактивним. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Так, станом на 11 вересня, груші з місцевих господарств пропонували великим оптом за ціною 15-30 грн/кг ($0,36-0,73/кг), що в середньому на 25% дешевше, ніж тижнем раніше.

Читайте також: Ціни на фрукти: в Україні подешевшали сливи

«Ціни на груші в поточному сезоні продовжують поступово знижуватися, починаючи з середини серпня поточного року, що є наслідком пропозиції продукції на ринку, яка постійно збільшується», – зазначили аналітики.

Експерти додали, що в цьому сезоні завдяки більш м’яким погодним умовам у зимово-весняний період в Україні помітно зросла середня врожайність у сегменті груш. Саме тому істотне збільшення виробництва негативно позначилося на ціновій ситуації на ринку.

«Як виняток тут можна виділити Вінницьку область України, де навесні поточного року виробники втратили від 30% і більше від майбутнього врожаю фруктів через заморозки та град. Але загалом це мало позначилося на загальному стані ринку в цьому сегменті», – йдеться у повідомленні.

Аналітики підкреслили, що зараз відпускні ціни на груші в Україні вже в середньому на 32% дешевші, ніж в аналогічний період 2023 року.

Раніше ми писали, що в Україні подешевшали яблука. Причиною такої ситуації стали низький попит та збільшення пропозиції яблук осінніх сортів.