UA / RU
Підтримати ZN.ua

Денісова звернулася до ЮНІСЕФ через мілітаризацію дітей в окупованому Донбасі

Омбудсмен пояснила, що така політика окупантів порушує статтю 8 Конвенції ООН про права дитини.

На непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей окупанти проводять системну політику мілітаризації дітей, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Омбудсмен звернулася до ЮНІСЕФ з проханням сприяти дотримання прав дітей, які живуть по іншу сторону розмежування в Донбасі.

«Окупаційні адміністрації перепрофілюють навчальні заклади середньої освіти в кадетські корпуси військового і козацького типу, впроваджуючи компонент, який базується на принципах пропаганди ідеології, спрямованої на формування стійкого негативного ставлення до України, а також нав’язування визначених принципів віросповідання», - зазначила Денісова.

Уповноважена додала, що на тимчасово окупованій території Луганської області сьогодні функціонує 33 кадетських класи. Там посилено вивчають предмети військової підготовки та російського православ’я, а учні, за словами Денісової, зобов’язані носити військово-кадетську форму.

«Дії окупаційної адміністрації порушують права дітей, закріплені у статті 8 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено збереження індивідуальності, включаючи громадянство, ім'я та сімейні зв'язки та не допускається протизаконне втручання, а також у статті 29 Конвенції, згідно з якою освіта дитини має бути спрямована на підготовку дитини до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості», - пояснила Денісова.

Омбудсмен звернулася до голови Представництва дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні з проханням сприяти додержанню прав дітей, які проживають на окупованих територіях Донбасу, та запобіганню втягування дітей у збройний конфлікт.

Читайте також: Мілітаризація Криму: Призов 24 тисяч кримчан в російську армію суперечить міжнародному праву - посол США

Раніше ексзаступник генпрокурора Гюндуз Мамдов повідомив про те, що РФ та незаконні збройні формування вчинили понад 30 тисяч кримінальних правопорушень в окупованих Криму та Донбасі. За його словами, позасудові страти, незаконні затримання, переслідування цивільних осіб за релігійними та політичними переконаннями, використання "живих щитів", віроломні вбивства, примушування до служби в збройних силах РФ, мілітаризація дітей, знищення цивільної інфраструктури – це далеко не повний перелік порушень правил ведення війни, які собі дозволили Росія.

Зокрема, Росія через підконтрольні окупаційні адміністрації «модерує» роботу військових таборів і псевдопатріотичних клубів ОРДЛО, котрі вербують підлітків на участь у війні проти України

У період з 2014 по 2020 рік українські суди розглянули 41 кримінальне провадження за фактом участі підлітків у військових угрупованнях псевдореспублік, частину з них звільнили від покарання за добровільну відмову від участі у НЗФ. Як працюють прокурори в умовах збройної агресії, чи буде в Україні створено реєстр постраждалих, і як українські правоохоронці співпрацюють з МКС, читайте в інтерв'ю Анастасії Медведєвої із прокурором Донецької області Євгеном Білоусовим.