UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'ять святителя Григорія Богослова: традиції та заборони свята

Цього дня слід робити добрі справи та допомагати нужденним.

7 лютого, одразу після Дня блаженної Ксенії, віряни відзначають День пам'ять святителя Григорія Богослова. Цього дня вшановують пам'ять константинопольського патріарха, якого вважають прабатьком християнства.

Історія свята

Григорій народився близько 325 року в Аріанзі (сучасна Туреччина) у родині єпископа Назіанзського святителя Григорій та святої Нони. Батьки Григорія дуже хотіли дітей та молилися, щоб у них народився син, який ще до народження був обіцяний матір'ю на служіння Богу.

Святий Григорій був освіченою людиною та навчався у школах Кесарії Палестинської, Кесарії Каппадокійської, Олександрії та Афін. Він мав видатні здібності, особливо у вивченні риторики. Григорій дізнався від матері, що він присвячений Богу, та прийняв обітницю берегти цнотливість і чистоту.

Коли Григорій відправився до Афін на навчання, у місті він познайомився зі святим Василієм Великим, з яким їх поєднала дружба. В Афінах він деякий час викладав красномовство, а потім повернувся до батьків. У віці 30 років Григорій прийняв святе хрещення від батька, який був на той час єпископом.

У 374 році батьки святого Григорія померли. Тоді він прийняв рішення поїхати до Селевкії Ісаврійської, де служив у церкві святої великомучениці Теклі. Святий Григорій також допомагав лікарням та будинкам для людей похилого віку, збираючи для них кошти.

Читайте також: День святої Ніни: традиції та заборони свята

Після смерті Василія Великого, Григорій виконав останнє передсмертне бажання друга та поїхав до Константинополя, де вів боротьбу з єретиками.

Шлях проповідника Григорій розпочав у 379 році у невеликій домашній церкві своїх родичів. Він вірив, що саме у ній почне відроджуватися християнство. Глибокі знання Святого Письма та його проповіді знайшли відгук у людей – навколо Григорія  гуртувалося все більше вірян.

У 381 році Григорій Богослов рішенням Другого Вселенського Собору був затверджений Константинопольським патріархом. Це рішення викликало спротив на незгоду у Єгипетських і Македонських єпископів.

Щоб уникнути розбрату, Григорій повернувся з Константинополя до рідного дому та перебував там у чернечих подвигах.

Святий Григорій був подвижником та вів аскетичний спосіб життя – ходив босоніж, спав на землі, їв хліб і овочі, пив воду.

Григорій Богослов залишив багату духовну спадщину – близько 243 послань, 507 віршів та 45 проповідей.

Читайте також: Василів день: народні прикмети та заборони свята

Традиції свята

В цей день прийнято молитися та робити добрі справи, зокрема допомагати нужденним. Вважалося, що не можна хизуватися своїми добрими вчинками, оскільки "Господь і так всі добрі справи бачить", а за хвастощі можна бути покараним.

В народі 7 лютого називали Григоріїв день, Григорій Весновказівник, бо в цей день люди очікували повороту погоди до весни.

Також у свято спостерігали за природою та могли передбачити, якою буде наступна осінь та зима.

Що не можна робити у День пам'ять святителя Григорія Богослова

Заборонялося лихословити, лаятися, з’ясовувати стосунки та конфліктувати. Необхідно контролювати свої емоції цього дня та уникати негативних думок.

В цей день не можна стригти волосся та нігті.

На свято не можна плюватися. За давнім повір’ям, це могло відлякати вдачу.