UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через рішення КСУ кримінальної відповідальності зможуть уникнути 10 тисяч чиновників - НАЗК

Більше 10 тисяч посадових осіб навмисне не подали відомості про зміни в декларації.

Більше 10 тисяч посадових осіб, які навмисне не подали декларації, не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності через рішення Конституційного суду України, який скасував відповідну статтю Кримінального кодексу. Про це повідомили у вівторок, 2 лютого, в прес-службі НАЗК.

Відзначається, що серед суб'єктів декларування, які не подали декларації, і колишні народні депутати. Зокрема, Костянтин Жеваго, Ігор Кононенко, Андрій Лозовий, Андрій Шинькович і Іван Винник.

Незважаючи на те, що з 30 грудня 2020 року року вступив в силу Закон України № 1074-IX, яким відновлена кримінальна відповідальність за умисне неподання декларації та умисне декларування недостовірних відомостей, ці особи не зможуть бути притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроект, який пропонує повернути ув'язнення за недостовірне декларування

"Так, закон про кримінальну відповідальність, що встановлює кримінальну протиправність діяння, не має зворотної дії в часі (ч.2 ст.5 КК України). Тобто, якщо норма закону про кримінальну відповідальність не діяла на момент вчинення злочину, особа не може бути притягнутою до відповідальності відповідно до норм такого закону", - пояснили в НАЗК.