UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія вивозить співробітників посольства у Києві – BBC

Лондон орієнтується рішення Вашингтона.

Велика Британія почала вивозити другорядних співробітників свого посольства в Україні через загрозу повномасштабного вторгнення РФ, повідомляє ВВС.

«Близько половини персоналу, що працює в Києві, повернеться до Великої Британії», - йдеться в матеріалі. Конкретних погроз дипломатам не надходило, у своєму рішенні Лондон орієнтувався на Вашингтон.

Напередодні Державний департамент США наказав сім'ям дипломатів виїхати з України, другорядним співробітникам посольства в Києві та громадянам Сполучених Штатів рекомендують наслідувати їхній приклад.

Вивезення співробітників посольств і членів їхніх сімей – запобіжний крок, наголошується у матеріалі. Реальних підстав таких поспішних рішень немає.

Раніше голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Брюссель не відкликатиме сім'ї співробітників свого представництва в Україні. «Ми не плануємо робити те саме, що США, оскільки ми не бачимо для цього жодних конкретних причин», - пояснив він.

Читайте також: «Вважаємо такий крок передчасним та надмірним» — МЗС про рішення Держдепу щодо посольства у Києві

Росія продовжує тримати біля кордонів України стотисячну армію. Погрожуючи вторгненням до України, президент РФ Владімір Путін вимагає від НАТО відмови прийняти в Альянс Україну та Грузію.

Росія може спробувати насадити в Україні маріонетковий уряд на чолі з проросійським політиком, вважають розвідки Британії і США. Роль голови такого уряду віддають лідеру партії «Наші», ексрегіоналу Євгену Мураєву. Сам політик відхрещується від таких перспектив, у РФ інформацію МЗС Великої Британії назвали «нісенітницею».

Погрозою відкритого вторгнення Москва перетворила рутинну «кризу в і навколо України» на гостру проблему європейської безпеки. Американські дипломати скористалися такою подачею для згуртованості колективного Заходу у протидії РФ. Докладніше читайте у статті Олександра Хари «Як Білий дім відповів Кремлю: навіщо Блінкен приїздив до Києва» у ZN.UA.