UA / RU
Підтримати ZN.ua

Борщовий набір: експерти розповіли, як змінилася ціна

У серпні відбулося незначне підвищення цін на свинину.  

В Україні наприкінці серпня експерти, посилаючись на дані Мінфіну, констатували зниження цін на овочі борщового набору. Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець розповіла виданню «Фокус», як змінилися ціни на борщовий набір в Україні.

Так, наприкінці серпні  найбільше за місяць подешевшали цибуля ріпчаста – до 12,10 грн/кг (-69,7%) та морква – до 10,53 грн/кг (-62,2%).

Читайте також: Чи буде зростання цін на м'ясо, овочі та яйця: прогноз експерта

Також втратили в ціні капуста білокачанна – до 9,29 грн/кг (-46,9 %), буряк – до 8,69 грн/кг (-56,0 %), картопля – до 11,60 грн/кг (-26,1 %).

Вона зазначила, що у торговельній мережі у серпні зберігалося коливання цін на основні види м’яса. Зокрема, подешевшали курячі гомілки та стегна на 5,8-9,7%, вони коштували 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг відповідно. Ціни на яловичину – ребра та гуляш – зросли на 0,6-0,9%, порівняно з початком літа і становили відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг.

«У серпні порівняно з червнем 2023 року відбулося прогнозоване науковцями Інституту аграрної економіки незначне здорожчання окремих видів свинини. Так, свинячі ребра, підчеревина, ошийок, лопатка додали в ціні від 0,8% до 2,4%. Разом із цим, свиняча грудинка та сало солене стали дешевшими на 6,0% і 6,9%», – сказала Копитець.

Наразі спостерігається зниження цін на продукти. Перш за усе це стосується овочів. Але за кожним зниженням цін зазвичай приходить їхнє підвищення. Тож і цьогорічна літня радість для споживачів поступово переходить у осіннє подорожчання продукції тваринництва. Що буде з цінами восени – читайте у матеріалі експертки у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА" Лариси Гук "Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання" на ZN.UA.